Brouwerij: Het Anker
Regio: België
Fles: Maneblusser, Mechels stadsbier, 33cl
Kleur: blond
ABV: 5.8%

Mechelen

Vandaag nam ik – samen met mijn betere helft – deel aan de Alpro Urban Walk doorheen Mechelen. En uiteraard lag ook brouwerij Het Anker op de route, alwaar we na ons bezoek getrakteerd werden op het Mechelse stadsbier bij uitstek: Maneblusser. Gelanceerd in 2009, verwijst de naam naar een legende uit 1687. Toen een man dronken uit de lokale herberg stapte, sloeg hij alarm, want de Sint Rombouts-toren stond in de fik. Maar het was de rode, nevelige gloed van de maan die door de laaghangende bewolking scheen. Het voorval leverde de Mechelaars de spotnaam maneblussers op. Sinds 2013 prijkt een olijke brandweerman op het etiket. Het bier schenkt goudblond met een spierwitte kraag van fijne belletjes. Die blijft lang staan, waardoor het er heel smakelijk uit ziet.

Frisse, hoppige neus op pompelmoes en honing, een flinke toets van gist en iets van leder. Aangenaam en zomers.

Op smaak krijg ik naast citrus ook wat abrikoos en grassige toetsen. Wordt een tikkeltje droog, maar niet te. Iets van appel verschijnt. Ja, dit is een lekkere Pale Ale.

De afdronk is relatief kort, maar wel mooi zoet met een bittertje.

Zo zie je maar weer. Ik kende dit biertje niet, verwachtte er niet veel van, maar ik kwam bedrogen uit. Dit is een erg lekkere doordrinker die zijn ABV goed kan maskeren.

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).