Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Maneblusser

Tasting Notes Posted on 09/02/2022 16:41

Brouwerij: Het Anker
Regio: België
Fles: Maneblusser, Mechels stadsbier, 33cl
Kleur: blond
ABV: 5.8%

Mechelen

Vandaag nam ik – samen met mijn betere helft – deel aan de Alpro Urban Walk doorheen Mechelen. En uiteraard lag ook brouwerij Het Anker op de route, alwaar we na ons bezoek getrakteerd werden op het Mechelse stadsbier bij uitstek: Maneblusser. Gelanceerd in 2009, verwijst de naam naar een legende uit 1687. Toen een man dronken uit de lokale herberg stapte, sloeg hij alarm, want de Sint Rombouts-toren stond in de fik. Maar het was de rode, nevelige gloed van de maan die door de laaghangende bewolking scheen. Het voorval leverde de Mechelaars de spotnaam maneblussers op. Sinds 2013 prijkt een olijke brandweerman op het etiket. Het bier schenkt goudblond met een spierwitte kraag van fijne belletjes. Die blijft lang staan, waardoor het er heel smakelijk uit ziet.

Frisse, hoppige neus op pompelmoes en honing, een flinke toets van gist en iets van leder. Aangenaam en zomers.

Op smaak krijg ik naast citrus ook wat abrikoos en grassige toetsen. Wordt een tikkeltje droog, maar niet te. Iets van appel verschijnt. Ja, dit is een lekkere Pale Ale.

De afdronk is relatief kort, maar wel mooi zoet met een bittertje.

Zo zie je maar weer. Ik kende dit biertje niet, verwachtte er niet veel van, maar ik kwam bedrogen uit. Dit is een erg lekkere doordrinker die zijn ABV goed kan maskeren.

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Canna Breeze

Tasting Notes Posted on 09/02/2022 12:40

Brouwerij: onbekend
Regio: Duitsland
Fles: Canna Breeze, 33cl
Kleur: blond
ABV: 5%

Hennepbier

Laat ik alvast beginnen met flink wat scepticisme. Is dit wel bier? Eerder een biercocktail, toch? Dit verdacht ogend flesje werd me geschonken door Gunther V en ik verdenk hem van een vergiftigingspoging… Alle gekheid op een stokje, deze Canna Breeze is een hennepbier, wat zoveel betekent als 90% pils gemixt met een frisdrank die een cannabissmaakje mee kreeg. Tja. Op de markt gebracht door discountsupermarktketen (da’s een woord dat veel oplevert in Scrabble!) Lidl. Ik beken, ik kijk er niet echt naar uit dit te proeven, maar alles voor de wetenschap. Ook al ziet het er uit als urine…

Snoeperig zoet met een akelig groen randje als van verwelkte bloemen. Perzik en appel en, tja, iets wat me aan cannabis zal moeten doen denken, zeker? Ik heb er geen ervaring mee, dus ja…

Op smaak is het minder zoet en komt de hennep er veel sterker door. Ik vind het geen voordeel. Lekker is anders. Vuil groen als u begrijpt wat ik bedoel.

De finish is genadig kort, maar laat wel een metaalachtige smaak na. Bah!

Godsgruwelijk. Ik begrijp niet wat hiervan de bedoeling is. De naam bier totaal onwaardig. Maar wat had je dan verwacht als je een sixpack van dit goedje voor amper 4 EUR kan bemachtigen? Rap iets deftig schenken om die vuile smaak weg te spoelen. Gunther, mijn wraak zal zoet zijn!

Geproefd door Mark Dermul op 27-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Kompel Bovengronds

Tasting Notes Posted on 09/02/2022 06:39

Brouwerij: Kompel
Regio: België
Fles: Kompel Bovengronds, speciaalbier, 33cl
Kleur: blond
ABV: 6%

Mijnwerkers

Als je Genk bezoekt, lijkt het me logisch dat je ook even halt houdt bij het C-Mine complex, een openluchtmuseum dat de geschiedenis van de mijnbouw in ons land verhaalt. Het was een boeiende ervaring – met een prachtig uitzicht vanop de toren – dat we afrondden met een biertje op het terras. We kozen de Kompel Bovengronds, van in de brouwerij met dezelfde naam, opgericht in 2015 te Maasmechelen (hoewel het speciaalbier, zoals deze Bovengronds eigenlijk in de Proefbrouwerij van Lochristi wordt gebrouwen). Het schenkt goudblond met een witte kraag die het uithoudt tot mijn glas leeg is (toegegeven, dat was relatief kort, ik had dorst).

De neus is zacht en zoet met een klein bittertje en wat kruidigheid. Vanille en wit fruit zijn mijn deel. Da’s alvast goed begonnen.

Op smaak, daarentegen, is hij wel fris met een goeie carbonatie, maar in alle eerlijkheid wat ‘gewoontjes’, als u begrijpt wat ik bedoel. Popcorn en vanille met een hart van zoete mout, maar weinig meer.

In de afdronk maakt de vanille plaats voor een zachte bitterheid.

Ik kan me wel voorstellen dat de mijnwerkers na een dag hard labeur van zo’n bier zouden hebben kunnen genieten – en dat ongetwijfeld ook deden met een soortgelijk bier. Maar voor mij mocht het iets meer om het lijf hebben.

Geproefd door Mark Dermul op 20-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).