Brouwerij: Kompel
Regio: België
Fles: Kompel Bovengronds, speciaalbier, 33cl
Kleur: blond
ABV: 6%

Mijnwerkers

Als je Genk bezoekt, lijkt het me logisch dat je ook even halt houdt bij het C-Mine complex, een openluchtmuseum dat de geschiedenis van de mijnbouw in ons land verhaalt. Het was een boeiende ervaring – met een prachtig uitzicht vanop de toren – dat we afrondden met een biertje op het terras. We kozen de Kompel Bovengronds, van in de brouwerij met dezelfde naam, opgericht in 2015 te Maasmechelen (hoewel het speciaalbier, zoals deze Bovengronds eigenlijk in de Proefbrouwerij van Lochristi wordt gebrouwen). Het schenkt goudblond met een witte kraag die het uithoudt tot mijn glas leeg is (toegegeven, dat was relatief kort, ik had dorst).

De neus is zacht en zoet met een klein bittertje en wat kruidigheid. Vanille en wit fruit zijn mijn deel. Da’s alvast goed begonnen.

Op smaak, daarentegen, is hij wel fris met een goeie carbonatie, maar in alle eerlijkheid wat ‘gewoontjes’, als u begrijpt wat ik bedoel. Popcorn en vanille met een hart van zoete mout, maar weinig meer.

In de afdronk maakt de vanille plaats voor een zachte bitterheid.

Ik kan me wel voorstellen dat de mijnwerkers na een dag hard labeur van zo’n bier zouden hebben kunnen genieten – en dat ongetwijfeld ook deden met een soortgelijk bier. Maar voor mij mocht het iets meer om het lijf hebben.

Geproefd door Mark Dermul op 20-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).