Brouwerij: Brouwerij en Stokerij Wilderen
Regio: België
Fles: Tripel Kanunnik, 33cl
Kleur: donkerblond
ABV: 8.2%

Boodschap

Afgelopen zomer bezocht ik deze brouwerij op een zonovergoten dag. Leuke plek waar veel toeristen halt houden om iets fris te drinken. Niet veel later zat ik ergens in Genk op een terras en daar stond deze Kanunnik – een tripel van gerst, tarwe, rogge en haver – op de kaart. Hij schenkt donkerblond tot amber met een mooie kraag die lang blijft staan. Trouwens… een seculiere kanunnik is geen monnik, maar een kapittelheer of koorheer, verbonden aan een kloostergemeenschap, die deel uitmaakt van de reguliere samenleving en dus niet in het klooster leeft. Dit even terzijde.

Heerlijke neus van tropisch fruit, rode appels en wat vanille, met een kruidig randje. Denk koriander. Kan zomaar van de rogge zijn, me dunkt.

Flinke carbonatie, waardoor het bier danst op je tong en hem een lekker fris karakter geeft. De vanille wordt karamel, terwijl het fruit nu eerder richting appelsien gaat en wordt bijgetreden door een handjevol noten. Het bittertje geeft perfect tegengas waardoor deze tripel echt mooi gebalanceerd is.

In de lange afdronk krijg ik nog steeds appelsien en hij laat de mond quasi droog achter.

Da’s een erg mooie tripel, de moeite waard om te proberen. Het schijnt dat er in het glas twee geheime boodschappen verborgen zitten. Niet gevonden, want niet naar gezocht.

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).