Distilleerderij: Nolet
Regio: Nederland
Fles: Ketel One Vodka
Kleur: clear
ABV: 40%

Brunch

Al sinds 1691 wordt het recept van deze Nederlandsche vodka van generatie op generatie doorgegeven. Hij is genoemd naar de originele koperen distilleerketel in Schiedam: Ketel 1. Hij wordt erkend als één van ’s werelds beste vodka’s, zowel puur als de basis voor een ruime panoplie aan cocktails. Het is een distillaat van tarwe.

De neus is erg zacht, fris en een tikkeltje romig. Zelfs een beetje zoet. Erg toegankelijk, bijgevolg. Maar ik moet bekennen dat ik er niet zo heel veel kan uithalen, wat hem toch een beetje ééndimensionaal maakt.

Ook op de tong is dit een erg zacht drankje. Romig, lichtvoetig, wat zoet, maar met een mooie prikkel van de alcohol.

Eerder korte afdronk, waarbij het zoetje plaats maakt voor een zacht bittertje.

Gewoon puur (of met een blokje ijs) is dit een opkikker na een lange, frisse herfstwandeling. Maar zoals gezegd mixt hij vrolijk, dus laat ik er een cocktail mee maken.

Cocktail: The Brunch

Vodka Orange is een beetje te veel voor de hand liggend, toch? Ik maak iets heel anders, wat ik The Brunch doop. Ik vul mijn cocktailshaker met ijs en neem 5cl van de Ketel One Vodka. Daar voeg ik 1cl vers geperst citroensap aan toe, alsook 1cl barbecuesaus (no kidding). Daar gaan nog tien druppels tabasco bij en een snuifje zout en peper. Aftoppen doe ik met met 10cl wortelsap. Zacht shaken en dan in een met ijs gevuld glas.

Je brunch zal nooit meer hetzelfde zijn.

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).