Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

International Online Tasting ‘Hidden Secrets’ Dutch Whisky Connection

Events Posted on 30/01/2022 20:04

Op zondagnamiddag 30 januari had ik het geluk opnieuw te kunnen deelnemen aan zo’n internationale online tasting van de Dutch Whisky Connection. Het was al mijn derde sessie. Thema van deze tasting luidde ‘Hidden Secrets’.

Michiel Wigman en Jeroen Koetsier waren wederom de gastheren van dienst en leidden de proevers doorheen onderstaand prachtige lijstje van topflessen. Het gaat in vele gevallen om flessen die niet langer beschikbaar zijn of ondertussen torenhoge opbrengsten vangen op de (online) tweedehandsmarkt.

Pareltjes, stuk voor stuk.

Hieronder mijn beknopte tasting notes:

  1. Inchgower 26 Year Old 1980/2006 Berry Bros & Rudd – 46%


Deze Inchgower is een vatting van twee First Fill Sherry Casks, namelijk 14157 & 14159. Op de neus blijkt onmiddellijk dat het actieve sherryvaten waren. Ik krijg wat sulfer, een spaarvarken vol koperen muntjes en pas afgestoken vuurwerk. Daarnaast een confituur van allerlei bosvruchten. Denk abrikozen, perzik en braambessen. Hint van rabarber ook. En pruimen. Hier is veel aan de gang. Wat kaneel en kruidnagel houden de boel warm. Een tikkeltje funky. Komt stevig binnen, hoor. Flink wat pruimen en rabarber nu, maar ook cacaopoeder en iets minty. In de lange afdronk kalmeert hij en wordt hij lekker ‘soothing’, als u begrijpt wat ik bedoel. Knappe opener, zeg.

  1. Blair Athol 26 Year Old 1989/2015 Cadenhead – 48.9%


Blair Athol en sherry, da’s meestal een geslaagd huwelijk. En da’s hier zeker ook het geval. Deze malt werd in 1989 gestookt en op bourbonvat gerijpt en dan in 2008 op een sherryvat gestoken, zo’n 7 jaar voor hij gebotteld werd. De neus begint een beetje droog, maar wel lekker fruitig op rozijnen, gedroogde abrikoos, verse vijg en peperkoek. Gekonfijte ananas, vanille en pas geboend leder. Komt mooi open. Lekker olieachtig, donker fruit en zwarte peper. Een siroop van tropisch fruit en wat gekonfijte appelsienschillen. Kersensap, pruimtabak, Madeira. Dit is erg, erg lekker. Een vloeibaar dessertje. De afdronk is lang, warm met enkele zachte houttonen. Toppertje.

  1. Benrinnes 19 Year Old 1995/2015 Robert Graham – 50.5%


Benrinnes verschijnt minder vaak op mijn radar dan me lief is. Zeker als je dit juweeltje geproefd hebt. Het betreft een single cask dat 312 flessen op vatsterkte opleverde. Overrijpe banaan, karamel, vanille… misleidend eenvoudig in het begin, maar bloeit dan helemaal open op hooi, bloemetjes in de wei, softijs… wordt erg elegant. Op smaak een mooie mand vol wit fruit, ondergedompeld in honing alvorens hij begint te flirten met zachte, tropische toetsen. De afdronk is lekker lang en zacht drogend.

 

  1. Longmorn 18 Year Old Specialty Drinks for The Whisky Show 2011 – 57.8%

Van Longmorn heb ik al flink wat mooi spul geproefd, o.a. ook van Michiel Wigman in zijn They Inspired reeks. Maar dit flesje – waarvan er slechts 150 op de markt werden gebracht – werd door Specialty Drinks gelanceerd ter ere van hun Whisky Show 2011 in Londen. Zoete neus op honing, appelsien, pomelo, vanille en ahornsiroop… Maar op smaak ontploft hij als een drie-traps-raket: heerlijk tropisch fruit nu, zelfs met een beetje water. Denk meloen, papaya, groene druiven en banaan. Zalig. Lekker lange afdronk met een zacht pepertje op het sterfbed. Uitstekend.

  1. Bruichladdich 9 Year Old 2006/2016 Private Cask – 58.2%


Dit private cask van Bruichladdich werd gebotteld voor Hunter & Carol-Ann en betreft een jonge Laddie die op een sherry hogshead rijpte. Hi is ocharme 9 jaar oud en maar liefst 58.2% ABV sterk. Het betreft een sherry hogshead, wat zijn prachtige kleur verklaart. Erg aromatische neus op een karrenvracht aan donker fruit: rozijnen, pruimen en krieken (niet te verwarren met kersen). Ook een tikkeltje umami, hoor. Hint van bouillon en een oude zadeltas. Een oude, verlaten turnzaal. Heerlijk. Komt lekker stevig en pittig gekruid binnen. Sandaalhout, kandijsiroop, warme krieken, pompelmoes en iets hartigs waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Fantastisch lange afdronk op donker fruit en flink wat zwarte peper. Een echt OMG-momentje. Briljante Laddie.

  1. Bunnahabhain 30 Year Old 1986/2017 North Star Spirits – 52.5%


Van North Star Spirits ben ik fan, dat is geweten. Maar deze 30-jarige Laddie uit de 2e Cask Series, gebotteld in 2017, had ik gemist. Dus ben maar wat blij dat hij in deze line-up staat. Holy guacamole! Nu krijg ik mijn tweede OMG-momentje nog maar net als ik mijn neus in het glas gestoken heb. Erg gelaagd en boeiend. Vanille en toffee vooraan, yoghurt met perzik in het midden en iets zacht zuur achteraan. In willekeurige volgorde: banaan, limoen, sneakers, spek, natte stenen, kruisbessen, kokosmelk, abrikozen, kaarsvet en fruitpap met een zachte rokerigheid. Erg indrukwekkend. Op smaak is het absoluut hemels. Waxy op citrusfruit, zoet fruit (een beetje snoeperig) met een mooi hint van calvados. Tropisch fruit met zachte kruiden. Absoluut uitstekende Bunna, amai mijn klak! Lekker lange, bevredigende afdronk.

  1. Ardbeg 10 Year Old 1990/2001 Old Malt Cask Douglas Laing – 58%


Hola! Een Ardbeg die al meer dan dubbel zolang in de fles zit dan dat hij ooit op een vat heeft doorgebracht, dat is bijzonder. Destijds gebotteld voor Alambic Classique door Douglas Laing, toen zij het Old Malt Cask label nog in hun bezig hadden. Lekker old school op boerderijgeuren en vettige turf. Oestersap, gerookte vis, gras, citroenzeste, kristalsuiker en een paar druppels brak water. Lichtjes medicinaal. Olieachtig op citroensap, grootse rokerigheid maar oh zo clean. Wat citrusschillen, pompelmoessap, zilt water en een zachte bitterheid maar vooral erg peaty. En erg medicinaal nu. De afdronk duurt een eeuwigheid. Mijn favoriet van de middag, zeker weten.

  1. Port Charlotte 13 Year Old 2001/2015 Private Cask – 61.6%


We eindigen de debatten met een private cask Port Charlotte, gebotteld voor een zekere Aart Appeldoorn die een drankenhandel heeft in Nederland. Het Fresh Oloroso Sherry Cask leverde maar liefst 272 flessen op 61.6% ABV af. Wat een kleurtje! Erg aromatisch en krachtig op leder, espresso, kandijsuiker, chocolade en turf. Op smaak is hij lekker dirty, hoor. Assen, roet, donker fruit, pruimtabak, cacao en chicorei, pruimen besprenkeld met zout (watte?), zoethout en bessensap. Krachtig en rijk. Maar behoeft geen water. Maar water kan zeker geen kwaad. Hij wordt iets zoeter met nog meer kersen en rook. Lange, warme, kruidige afdronk. Prachtige whisky om de tasting mee af te sluiten.

Geweldige namiddag met fantastisch spul. Ja, ik weet het, ik gebruik veel superlatieven in mijn beschrijvingen, maar als u deze line-up zelf aan de lippen zou zetten, zou u mogelijks mijn beschrijvingen nog te braaf vinden. Dit was echt een uitstekende tasting met spul dat ik wellicht nooit opnieuw zal kunnen proeven. Ik ben maar wat blij dat ik er bij kon zijn.

Ik kijk nu al reikhalzend uit naar de volgende tasting.

May the Malt be with you!



Vodka: Czar’s Original Vodka

Tasting Notes Posted on 30/01/2022 16:55

Distilleerderij: onbekend
Regio: Rusland
Fles: Czar’s Original Vodka
Kleur: clear
ABV: 40%

вкусный

Ik kan het label niet lezen – mijn Russisch is a little rusty – maar Google hielp me flink op weg. Ik kreeg een sample – twee, in feite – van deze Russische vodka van mijn gabber Benny. Deze Czar’s vodka heeft een rijke historie en is de ‘officiële vodka van de Russische aristocratie’, wat dat ook moge betekenen. Wel weten we dat hij van Russische tarwe wordt gestookt en bij de vierde distillatie wordt er een infuss van bloemen en lindehoning aan toegevoegd alvorens de vodka maar liefst 8 keer gefilterd wordt over een membraam dat bedekt is met zilver. Tot slot wordt er kristallijn water uit het Ladogameer nabij Sint Petersburg gebruikt om hem naar 40% te brengen.

De neus is best uitgesproken. Een romige zoetheid van de honing komt mijn neusvleugels onmiddellijk tegemoet, aangevuld met wat Jasmijn en limoenolie. Hint van komkommer. Mooi.

Hij is lekker olieachtig in de mond en vertoont wat honing, vanille en hints van papaya. Zelfs een toets van gember blijft niet onbetuigd. En… iets wat ik voor het eerst in een drank ontwaar: ginseng. Leuk.

De afdronk is relatief kort, maar wel interessant – in zijn genre. Het blijft vodka, natuurlijk.

Vkusnyy is de fonetische weergave van вкусный, wat zoveel betekent als ‘lekker’. En dat is deze vodka zeker wel!

Cocktail: Raspoetin

Grigori Jefimovitsj Rapoetin was een geestelijk leidsman aan het hof van tsaar Nicolaas II. Toen die laatste in 1915 naar het front vertrok, begon Rapoetin zich in te laten met staatsaangelegenheden en werd hij beschouwd als de oorzaak van de penibele toestand in Rusland. Hij werd dan ook door de monarchisten vermoord.

Voor mijn Raspoetin giet ik 5cl van de Czar vodka in een met ijs gevulde shaker. Daar voeg ik 2cl aalbessensap aan toe. Er mag nog 5cl Triple Sec (bv. Cointreau) bij en twee shakes van angosturo bitters. Shaken maar en dan door een zeefje in mijn cocktailglas. Dat vul ik dan verder mooi aan met zo’n 15cl champagne (of cava, natuurlijk). Afwerken doe ik met een takje munt en wat rode besjes. Tot slot stop ik de monsterhit van Boney M in de cd-speler en de apero time kan beginnen!

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Vodka: Ketel One

Tasting Notes Posted on 30/01/2022 06:54

Distilleerderij: Nolet
Regio: Nederland
Fles: Ketel One Vodka
Kleur: clear
ABV: 40%

Brunch

Al sinds 1691 wordt het recept van deze Nederlandsche vodka van generatie op generatie doorgegeven. Hij is genoemd naar de originele koperen distilleerketel in Schiedam: Ketel 1. Hij wordt erkend als één van ’s werelds beste vodka’s, zowel puur als de basis voor een ruime panoplie aan cocktails. Het is een distillaat van tarwe.

De neus is erg zacht, fris en een tikkeltje romig. Zelfs een beetje zoet. Erg toegankelijk, bijgevolg. Maar ik moet bekennen dat ik er niet zo heel veel kan uithalen, wat hem toch een beetje ééndimensionaal maakt.

Ook op de tong is dit een erg zacht drankje. Romig, lichtvoetig, wat zoet, maar met een mooie prikkel van de alcohol.

Eerder korte afdronk, waarbij het zoetje plaats maakt voor een zacht bittertje.

Gewoon puur (of met een blokje ijs) is dit een opkikker na een lange, frisse herfstwandeling. Maar zoals gezegd mixt hij vrolijk, dus laat ik er een cocktail mee maken.

Cocktail: The Brunch

Vodka Orange is een beetje te veel voor de hand liggend, toch? Ik maak iets heel anders, wat ik The Brunch doop. Ik vul mijn cocktailshaker met ijs en neem 5cl van de Ketel One Vodka. Daar voeg ik 1cl vers geperst citroensap aan toe, alsook 1cl barbecuesaus (no kidding). Daar gaan nog tien druppels tabasco bij en een snuifje zout en peper. Aftoppen doe ik met met 10cl wortelsap. Zacht shaken en dan in een met ijs gevuld glas.

Je brunch zal nooit meer hetzelfde zijn.

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).