Distilleerderij: onbekend
Regio: Rusland
Fles: Czar’s Original Vodka
Kleur: clear
ABV: 40%

вкусный

Ik kan het label niet lezen – mijn Russisch is a little rusty – maar Google hielp me flink op weg. Ik kreeg een sample – twee, in feite – van deze Russische vodka van mijn gabber Benny. Deze Czar’s vodka heeft een rijke historie en is de ‘officiële vodka van de Russische aristocratie’, wat dat ook moge betekenen. Wel weten we dat hij van Russische tarwe wordt gestookt en bij de vierde distillatie wordt er een infuss van bloemen en lindehoning aan toegevoegd alvorens de vodka maar liefst 8 keer gefilterd wordt over een membraam dat bedekt is met zilver. Tot slot wordt er kristallijn water uit het Ladogameer nabij Sint Petersburg gebruikt om hem naar 40% te brengen.

De neus is best uitgesproken. Een romige zoetheid van de honing komt mijn neusvleugels onmiddellijk tegemoet, aangevuld met wat Jasmijn en limoenolie. Hint van komkommer. Mooi.

Hij is lekker olieachtig in de mond en vertoont wat honing, vanille en hints van papaya. Zelfs een toets van gember blijft niet onbetuigd. En… iets wat ik voor het eerst in een drank ontwaar: ginseng. Leuk.

De afdronk is relatief kort, maar wel interessant – in zijn genre. Het blijft vodka, natuurlijk.

Vkusnyy is de fonetische weergave van вкусный, wat zoveel betekent als ‘lekker’. En dat is deze vodka zeker wel!

Cocktail: Raspoetin

Grigori Jefimovitsj Rapoetin was een geestelijk leidsman aan het hof van tsaar Nicolaas II. Toen die laatste in 1915 naar het front vertrok, begon Rapoetin zich in te laten met staatsaangelegenheden en werd hij beschouwd als de oorzaak van de penibele toestand in Rusland. Hij werd dan ook door de monarchisten vermoord.

Voor mijn Raspoetin giet ik 5cl van de Czar vodka in een met ijs gevulde shaker. Daar voeg ik 2cl aalbessensap aan toe. Er mag nog 5cl Triple Sec (bv. Cointreau) bij en twee shakes van angosturo bitters. Shaken maar en dan door een zeefje in mijn cocktailglas. Dat vul ik dan verder mooi aan met zo’n 15cl champagne (of cava, natuurlijk). Afwerken doe ik met een takje munt en wat rode besjes. Tot slot stop ik de monsterhit van Boney M in de cd-speler en de apero time kan beginnen!

Geproefd door Mark Dermul op 12-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).