Distilleerderij: Port Dundas
Regio: Schotland
Fles: Port Dundas 20 Year Old 2000/2021 Claxton’s Exploration Series, Bourbon barrel #EXP1012
Kleur: licht goud
ABV: 50.0%

Kokosnoot

Port Dundas is een industrieterrein op zo’n 2km ten noorden van Glasgow, genaamd naar Sir Lawrence Dundas, waar in 1811 de Port Dundas distilleerderij werd opgericht. Op 1 juli 2009, twee jaar voor haar 200-jarige bestaan, besloot Diageo ze te sluiten en de productie te verhuizen naar Cameronbridge en North British. We proeven een recente botteling van een Port Dundas 2000, gebotteld na 20 jaar door Claxton’s in hun zogenaamde Exploration Series.

Zoete neus op marsepein, honing, sultanas en gekonfijte perzik. Nog iets van kokosnoot. Tikkeltje floraal. Denk potpourri. Maar geen houtlijm of stopverf, wat me blij stemt. Crème brûlée na enkele minuten ademen. Mooi, hoor.

Relatief zacht en romig, maar wel onmiddellijk mierzoet en een tikkeltje chemisch. Dat was te verwachten, natuurlijk. Het stoort niet eens. Wordt erg snoeperig op paarse wine gums en bananensnoepjes, maar ook kokosnoot en kaneel. Guimauve, vanille en witte chocolade komen midpalate opzetten. Ik vind het allemaal prima. En de sterkte is goed. Hier hoeft geen water bij.

De afdronk is zijn grote sterkte. Die is verrassend lang, kruidig warm en zoet tegelijkertijd. Op het sterfbed komt de kokos nog een keertje tevoorschijn.

Grain blijft bij velen wat ondergewaardeerd, naar mijn (on)bescheiden mening. Dit is nochtans genieten, hoor. Merci,  Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-11-2021
(om andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).