Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 29 Year Old 1991/2021 Blackadder, Statement, for the 15th Anniversary of The Nectar, Hogshead #2917, 100 bts
Kleur: mahonie
ABV: 56.3%

Vijgenconfituur

Voor de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar werden weer heel wat vaatjes gebotteld en ik heb geluk: er zit weer een Auchentoshan bij! Deze werd gebotteld door Blackadder en is niet de minste. Vooreerst gaat het om een single cask uit 1991, wat betekent dat hij maar liefst 29 jaar oud is en ten tweede werd hij gebotteld op vatsterkte. Er zijn slechts 100 flessen beschikbaar – weliswaar aan zo’n 600 EUR per fles. Pardon? Da’s verdorie duurder dan de officiële releases! Oh, well, proeven gaan we sowieso. Het kleurtje verraadt een sherryvat.

Het DNA van mijn favoriete triple distilled Lowlander wordt wat overmeesterd door flink zoete toetsen van het sherryvat. Denk rozijnen, Werther’s Echte, melkchocolade en kandijsuiker. Leder, donkere honing, koffielikeur en dadels. Man, wat is dit goed, zeg. Met water krijg ik wat chocolade en rumrozijntjes.

Het mondgevoel zit prima. Lekker olieachtig. En de aankomst is stevig, hoor. Flink wat kruidigheid in de vorm van kruidnagel en kaneel, maar ook saffraan en zwarte peper. De fruitigheid vertaalt zich nu vooral naar vijgen, rozijnen en gepofte kastanjes, besprenkeld met kandijsuiker en pruimtabak. Hoewel hij geen water nodig heeft, doe ik er toch een druppeltje in. Dat maakt hem iets zoeter (Tunesische vijgenconfituur) en toegankelijker.

De afdronk is lang, kruidig en drogend. Zelfs verdund.

Echt wel een klepper, maar 600 EUR is wel erg duur, toch?

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).