Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 19 Year Old 2000/2020, Signatory Vintage Cask Strength Collection, Hogshead #800160, 251 bts
Kleur: stro
ABV: 56.1%

Aperitieven

Ik heb aardig wat single casks van Auchentoshan in mijn verzameling, dat spreekt. Maar van vintage 2000 heb ik er toch niet zoveel. Dit werd door Signatory gebotteld in hun zogenaamde Cask Strength Collection, in die stevige decanter flessen. Het betreft een single hogshead op vatsterkte, dus. Hij is aan de bleke kant. Strokleurig, zeg maar.

Op de neus is het – voor mij althans – onmiddellijk thuiskomen. Gras, limoen, vanille, paardenbloemen. Niets wereldschokkend, het is waar, maar ik hou echt wel van dit profiel. Aperitiefwhisky bij uitstek, lijkt me.

Hij is best olieachtig op de tong. Lekker zoet met een bittertje. Denk appels, limoen, grapefruit en zachte tannine. Hoewel hij relatief ‘eenvoudig’ is, kan ik bijna niet anders dan dit lekker te vinden. Apero is immers mijn favoriete whiskymoment en daar past deze perfect in.

De afdronk is relatief lang, verrassend drogend en net een tikkeltje te bitter om hier een topper van te maken.

Maar ik ben wel fan, versta me niet verkeerd. Zo’n 150 EUR. Dat heb ik hier wel voor over, want is goed voor een maand lang aperitieven.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).