Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 2003/2021 Scotch Malt Whisky Society 5.78 ‘Wonder Wheel Ride’, 1st fill ex-bourbon barrel, 189 bts
Kleur: goud
ABV: 54.9%

Exotisch

Op het whisky festival van Gent stond mijn goeie vriend Chris Lauriers achter de tafel van de Scotch Malt Whisky Society. Hij wenkte me dichterbij en zei: ‘Ik heb wat voor je.’ Ik zag het nummer 5.78 op het label en wist meteen dat ik deze moest proeven. Immers, nummer 5 betekent Auchentoshan. Het is al het 78e single cask dat de SMWS bottelt van mijn favoriete Lowlander. In dit geval een 18-jarige uit 2003 van een 1st fill ex-bourbon barrel op niet minder dan 54.9%. Wow!

Heerlijk zoete neus op abrikozen, honing en sandaalhout. Florale toetsen die redelijk exotisch overkomen. Flink wat esters! Waxy! Dit is een fruitbommetje. En het DNA van Auchentoshan is onmiskenbaar. Ik ben nu al in de zevende hemel.

Ook op smaak is dit erg, erg goed. En dit behoeft helemaal geen water, hoor. De honing en de abrikozen keren weer, aangevuld met appelsap en pompelmoes. Iets van kaneel en kamfer. Zelfs wat marsepein en citroensorbet. Pomme d’amour en suikerspin. Bananencrème in witte chocolade. Man, man, man, wat is dit lekker, zeg.

Heerlijk lange finish, een tikkeltje kruidig maar vooral erg zoet en aangenaam.

Zomer in je glas! En dan te bedenken dat de fles nog steeds beschikbaar is… Wie is lid en wil er eentje voor mij aanschaffen? Ik zal u eeuwig (nou ja, redelijk lang) dankbaar zijn.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).