Distilleerderij: Stokerij De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Blaasveld Broek, OB 2021, 500ml
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

St Fergus

De nieuwe Blaasveld Broek van Stokerij De Molenberg is een standaardexpressie, wat betekent altijd beschikbaar. Blaasveld Broek zelve is een 160ha groot natuurgebied dat barst van het moeras en waar tot de 18e Eeuw turf gestoken werd. Da’s toch een beetje misleidend als je weet dat de geturfde mout die voor deze expressie werd gebruikt eigenlijk afkomstig is van de St Fergus mouterij in Aberdeen, Schotland. De gebruikte vaten zijn een combinatie van first fill bourbon barrels en de zogenaamde Anker casks.

Op de neus krijg ik jonge gele appeltjes, kruisbessen, limoen en wat vanille. Maar daar maar crème brûlée van. De turf is heel discreet en doet me eerder denken aan het verbranden van een kerstboom. Duidelijk jong spul, maar niks mis mee.

Lekker olieachtig, maar wel onmiddellijk mierzoet. Vanille en appels, alsook een schepje kristalsuiker met een hint van honing. De rookontwikkeling is behoorlijk. Licht maritiem, zelfs. Maar in alle eerlijkheid redelijk ééndimensionaal.

De afdronk mocht wat mij betreft wat langer zijn. Hij doet me nu eerder aan grappa denken.

Zo’n 50 EUR. Niet slecht, versta me niet verkeerd. Maar voor dat geld koop ik mij een 70cl fles Caol Ila 12. Dankjewel voor het sample, Dieter!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).