Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Crown 3 Year Old 2018 Belgian Single Grain First Fill Oloroso Cask #136, b. 2021, 50cl, 460 bts
Kleur: amber
ABV: 60.7%

Oloroso

In september 2021 maakte ik voor het eerst kennis met de Belgische bottelaar Crown Spirits uit Brugge. Ik proefde toen 4 van hun eerdere releases en kijk: nummer 5 is net gelanceerd. Het is een Belgische single grain – gestookt bij Braeckman Distillers op 4 januari 2018 – en gerijpt op een first fill oloroso hogshead. Gebotteld op 26 oktober 2021. ‘Aged 45 months’ staat er nog op het label te lezen, da’s al bijna 4 jaar, hé.

Ooh! Dit is leuk! Een mix van kersensnoep en chocolade met pralinévulling op de neus, appelsienconfituur op een bruine toast en hazelnoten. En dat geserveerd op een vers gezaagde plank (maar het hout stoort niet!). Nog wat marsepein op de achtergrond, iets van kruidnagel, tijm en zelfs rozemarijn. Prima!

Lekker olieachtig en mierzoet bij de aankomst. Krachtig, het is waar, maar de alcohol is prima geïntegreerd. Dit brandt hoegenaamd niet. Hij blijft aantrekkelijk zoet, maar het hout levert nu nog wat extra kruidigheid. Denk kruidnagel, nootmuskaat en een handjevol bakkerskruiden. Speculaas, chocolade met noten en peperkoek. Een verloren gelopen gedroogde vijg. Kerstdram bij uitstek!

Ik beken, ik had verwacht dat de afdronk langer zou zijn, gezien de jonge leeftijd en het torenhoge alcoholpercentage. Hij is niet kort, maar toch. Wel erg lekker: kruidig en zoet.

Ondanks de jonge leeftijd is dit al een erg mooie single grain en dan nog van eigen bodem ook. Enkel de prijs valt me wat tegen. De fles is verkrijgbaar voor zo’n 70 EUR (voor een half litertje). Da’s niet goedkoop, moet ik zeggen. Maar lekker is hij zeker!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).