Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Crown 3 Year Old 2018 Belgian Single Grain Cask #136

Tasting Notes Posted on 21/12/2021 16:36

Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Crown 3 Year Old 2018 Belgian Single Grain First Fill Oloroso Cask #136, b. 2021, 50cl, 460 bts
Kleur: amber
ABV: 60.7%

Oloroso

In september 2021 maakte ik voor het eerst kennis met de Belgische bottelaar Crown Spirits uit Brugge. Ik proefde toen 4 van hun eerdere releases en kijk: nummer 5 is net gelanceerd. Het is een Belgische single grain – gestookt bij Braeckman Distillers op 4 januari 2018 – en gerijpt op een first fill oloroso hogshead. Gebotteld op 26 oktober 2021. ‘Aged 45 months’ staat er nog op het label te lezen, da’s al bijna 4 jaar, hé.

Ooh! Dit is leuk! Een mix van kersensnoep en chocolade met pralinévulling op de neus, appelsienconfituur op een bruine toast en hazelnoten. En dat geserveerd op een vers gezaagde plank (maar het hout stoort niet!). Nog wat marsepein op de achtergrond, iets van kruidnagel, tijm en zelfs rozemarijn. Prima!

Lekker olieachtig en mierzoet bij de aankomst. Krachtig, het is waar, maar de alcohol is prima geïntegreerd. Dit brandt hoegenaamd niet. Hij blijft aantrekkelijk zoet, maar het hout levert nu nog wat extra kruidigheid. Denk kruidnagel, nootmuskaat en een handjevol bakkerskruiden. Speculaas, chocolade met noten en peperkoek. Een verloren gelopen gedroogde vijg. Kerstdram bij uitstek!

Ik beken, ik had verwacht dat de afdronk langer zou zijn, gezien de jonge leeftijd en het torenhoge alcoholpercentage. Hij is niet kort, maar toch. Wel erg lekker: kruidig en zoet.

Ondanks de jonge leeftijd is dit al een erg mooie single grain en dan nog van eigen bodem ook. Enkel de prijs valt me wat tegen. De fles is verkrijgbaar voor zo’n 70 EUR (voor een half litertje). Da’s niet goedkoop, moet ik zeggen. Maar lekker is hij zeker!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Gin: MOM Love

Tasting Notes Posted on 21/12/2021 06:36

Distilleerderij: MOM
Regio: Verenigd Koninkrijk
Fles: MOM Love Pink Gin
Kleur: rose
ABV: 37.5%

Aardbeien!

De klassiek MOM Gin (God Save the Gin – Royal Smoothness) vond ik goed. Maar deze opvolger – eveneens 4 keer gedistilleerd – ziet er qua verpakking op z’n minst even aantrekkelijk uit en heeft eveneens een leuke tagline meegekregen: ‘Royal Sweetness’. Dat laat weinig aan de verbeelding over, me dunkt. Deze (roze!) gin moet het namelijk hebben van aardbeien, die in de mix gegaan zijn naast alle andere botanicals. Ik zet me schrap voor een zoete explosie.

OMFG, wat is me dat!? Dit is een mix van rode-vetersnoep, citric acid, aardbeienkauwgom en roomijs met aardbeiensmaak. ’t Is erover. Het is zo dominant dat geen enkel ander ingrediënt ook maar een schijn van een kans maakt op de neus. Vloeibaar snoepgoed. Zo slecht dat het goed wordt, als u begrijpt wat ik bedoel.

Oei, oei, oei, mijn tanden vallen bijna uit mijn bakkes. Nee, sorry, dit is er compleet over. Ik proef maar één ding: aardbeien. En bovendien met een erg chemisch aandoende zoetigheid. Vloeibare bubblegum. Jakkes!

En laat die finish dan nog ongenadig lang blijven plakken, zeg!

Dit is een party drink, ongetwijfeld. Mixen of weggeven, zou ik zeggen. Maar ja, mijn schoonmoeder lust geen gin en van aardbeien is ze ook niet zot. Dju.

GIN & TONIC

De MOM Love moet het hebben van rood fruit, maar voor mijn G&T voeg ik daar toch graag een citrus toets aan toe. Dus: groot bol glas vullen met ijs, een maatje MOM Love daaroverheen en dan de Pink Grapefruit Tonic Water van Fentimans. Om de looks bij de smaak te laten passen, drop ik toch een aardbei en zelfs een framboos in het glas.

Maar ook dan blijft het vloeibare bubblegum. ‘Schat, moeten wij de barbecue nog kuisen? Ik heb er een productje voor!’ Te mijden tenzij je op een karnaval feestje of schlagerfestival bent.

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).