Distilleerderij: Monymusk
Regio: Jamaica
Fles: Clarendon Estate 16 Year Old 2004 Watt Rum
Kleur: brons
ABV: 57.1%

Marsepein

Deze rum proefde ik al eerder, de dag voor het Spirits in the Sky festival, bij Stef en Krien van de Cluysenaer, waar Mark Watt enkele van zijn nieuwe bottelingen presenteerde. Het dessertje, bij wijze van spreke,, was deze funky Jamaicaanse rum uit 2004, van de Clarendon Estate. Voor wie dat niet meteen een belletje doet rinkelen: daar staat de Monymusk suikerfabriek. Zoals Mark vaak placht te doen, bracht hij de sterkte van deze eveneens naar 57.1%, het traditionele 100 Proof in de ‘gunpowder method’.

Ja, dat is Jamaica, hoor. Lekker funky en licht droog. Denk stopverf en aceton, maar ook mooie fruitige toetsen zoals ananas, kokosnoot en – vooral – marsepein! Da’s een tikkeltje onverwacht, maar welkom. Nog wat Turks Fruit en iets van menthol. Ik vind ‘m geweldig.

Olieachtig op de tong. Bijna vettig, zelfs. En wederom erg funky, hoor. Ik lijk wel verfverdunner uit blik achterover te kappen, mooi aangevuld met menthol, donkerzoet fruit en wat kandijsuiker. Verrassend zacht gekruid. Wat kruidnagel, maar weinig meer. En iets wat me aan die typische Hollandse pepernoten, familie van onze speculaas maar dan met flink wat anijs.

De afdronk is lang, op kamfer, peper en anijs, ondersteund door wat donkerzoete toetsen als van rozijntjes en pruimen.

Jamaicaanse rum: het is een stijl die je moet leren drinken, me dunkt. Ik heb het geleerd en ben daar maar wat blij mee.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).