Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Clarendon 16 Year Old 2004 Watt Rum

Tasting Notes Posted on 18/12/2021 16:29

Distilleerderij: Monymusk
Regio: Jamaica
Fles: Clarendon Estate 16 Year Old 2004 Watt Rum
Kleur: brons
ABV: 57.1%

Marsepein

Deze rum proefde ik al eerder, de dag voor het Spirits in the Sky festival, bij Stef en Krien van de Cluysenaer, waar Mark Watt enkele van zijn nieuwe bottelingen presenteerde. Het dessertje, bij wijze van spreke,, was deze funky Jamaicaanse rum uit 2004, van de Clarendon Estate. Voor wie dat niet meteen een belletje doet rinkelen: daar staat de Monymusk suikerfabriek. Zoals Mark vaak placht te doen, bracht hij de sterkte van deze eveneens naar 57.1%, het traditionele 100 Proof in de ‘gunpowder method’.

Ja, dat is Jamaica, hoor. Lekker funky en licht droog. Denk stopverf en aceton, maar ook mooie fruitige toetsen zoals ananas, kokosnoot en – vooral – marsepein! Da’s een tikkeltje onverwacht, maar welkom. Nog wat Turks Fruit en iets van menthol. Ik vind ‘m geweldig.

Olieachtig op de tong. Bijna vettig, zelfs. En wederom erg funky, hoor. Ik lijk wel verfverdunner uit blik achterover te kappen, mooi aangevuld met menthol, donkerzoet fruit en wat kandijsuiker. Verrassend zacht gekruid. Wat kruidnagel, maar weinig meer. En iets wat me aan die typische Hollandse pepernoten, familie van onze speculaas maar dan met flink wat anijs.

De afdronk is lang, op kamfer, peper en anijs, ondersteund door wat donkerzoete toetsen als van rozijntjes en pruimen.

Jamaicaanse rum: het is een stijl die je moet leren drinken, me dunkt. Ik heb het geleerd en ben daar maar wat blij mee.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Rum: Foursquare 14 Year Old 2007 Watt Rum for The Nectar 15th Anniversary

Tasting Notes Posted on 18/12/2021 06:28

Distilleerderij: Foursquare
Regio: Barbados
Fles: Foursquare 14 Year Old 2007 Watt Rum for The Nectar 15th Anniversary
Kleur: brons
ABV: 57.1%

Sippin’

Mark Watt is geen onbekende, natuurlijk. Met zijn Watt Whisky scoorde hij ondertussen al enkele voltreffers, maar wist je dat hij ook een sub-label heeft waaronder hij rum bottelt? Yup: Watt Rum. ‘Lang over nagedacht’, lacht hij zelf. Het single cask dat we vandaag proeven, werd speciaal voor de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar gebotteld en betreft een 14-jarige ruim van Foursquare, van het zonovergoten Barbados. Teruggebracht naar 100 Proof, oftewel 57.1%. U las dat goed: teruggebracht. Aan de slag!

Ruige neus op tabaksbladeren, kersen, pruimen, banaan op de barbecue en vers kokosvlees.

Hij is stroperig en blijft daardoor flink aan je tanden plakken. Het begint mierzoet, maar al snel wordt je mond helemaal opgewarmd door een karrenvracht aan kruiden met nootmuskaat en chili peper op kop. Hier hoeft geen water bij, hoor.

De erg lange finish is licht drogend, maar blijft vooral kruidig en zoet.

A sippin’ rum, savvy? Heerlijk spul.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).