Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados XO Pays d’Auge Christian Drouin
Kleur: goud
ABV: 40%

Hint van Rancio

Als de Blanche (een eau-de-vie de cidre van Drouin, zeg maar calvados new make) minstens 6 jaar gerijpt is, wordt het een Calvados XO, wat zoveel betekent als Extra Old. In dit geval gaat het om een Pays d’Auge, wat algemeen bekend staat als het beste van de tien districten als het om de kwaliteit van de appels gaat. Deze XO van Christian Drouin – die ze al sinds 1960 op de markt brengen – werd geproduceerd van bittere, bitterzoete, zoete en zure ciderappels, terwijl het rijpen plaatsvond in een panoplie aan vaten, waaronder voormalige wijnvaten, brandyvaten en versterkte wijnvaten, wat hem een extra zoete dimensie geeft.

Ja, dit is heerlijk! Een mooie combinatie van gebakken appeltjes besprenkeld met kaneel en wat amandelschaafsel. Zacht kruidig, hoewel ik er niet meteen de vinger op kan leggen. Ik zou kruidnagel willen zeggen, maar zo sterk is dat aroma dan weer net niet. Wat ik wel erg kan appreciëren is de hint van rancio die zich langzaam ontwikkeld. Zacht en waxy.

Prima body. Tikkeltje waxy, zoals de neus al suggereerde. De appels en de amandelen keren weer, aangevuld met tamme kastanjes en – nu toch – kruidnagel. Ook de rancio keert weer, hoewel dit erg subtiel is.

De afdronk is lekker lang, warm en kruidig.

Het betere werk! Reken op zo’n 70 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).