Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardmore 8 Year Old 2013/2021 Double-V, 2nd Fill Marsala Barrique #591, 273 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56.0%

Azzurri

Deze Ardmore begon zijn level op een refill bourbon vat, maar werd in 2018 overgeheveld naar een Marsala vat, dus eigenlijk kunnen we bijna van een dubbele rijping spreken. Marsala is overigens een Italiaanse versterkte wijn afkomstig van het westen van Sicilië. De release kreeg de bijnaam Azzurri mee omdat hij gebotteld werd op het moment dat Italië Europees voetbalkampioen werd. Dit volledig terzijde!

Ah, de neus is onmiddellijk lekker dirty met toetsen van natte aarde, varkensvet en het ego van Italiaanse voetballers. Maar de Marsala legt daar een erg mooi zoet dekentje overheen dat me doet denken aan witte chocolade, vanillevla, yoghurt met perzik en zacht snoepgoed. Mooie neus!

Hij zet krachtig aan, start met een zoetje, maar nog voor je het zoete registreert is daar de flink geturfde kant van Ardmore al. Herbaal, zoetzuur, in your face. En het maakt je mond lekker warm. Bij de tweede slok zal je er in slagen wat meer van de zoete trekjes te genieten. Ze maken van deze jonge, brutale Ardmore een prima gebalanceerde whisky die perfect op zijn plaats is tijdens dit seizoen. Nu nog een kerstboom en een open haard.

De afdronk is vooral zoet en kruidig, terwijl de turf op de achtergrond constante rook voorziet.

Heerlijk spul. Reken op 75 EUR. Elke cent waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).