Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach 9 Year Old 2011/2021 Double-V, Port Barrique #233, 315 bts
Kleur: amber
ABV: 56.0%

Starters

Toeval wil dat het laatste ik van Belgisch bottelaar Double-V proefde eveneens een BenRiach was, toen eentje die gerijpt was op een vat van de craft distilleerderij Koval uit Chicago. Deze nieuwe release bracht zijn leven door op een port barrique en dat zie je ook meteen aan het kleurtje: amber met een rode schijn. Hij kreeg de bijnaam ‘Starters’ omdat dit vat het eerste was dat de jongens van Double-V destijds aankochten.

De neus begint eerder gesloten, maar met wat handwarmte geeft hij zijn zoete, bijna snoeperige geheimen prijs. Aardbeien en frambozen, marsepein en meringue. Compleet verstoken van enige kruidigheid.

Prima body! En nu wél lekker gekruid, hoor. Kaneel, nootmuskaat en wat zwarte peper. Pittig, zeg! Het rode fruit komt eerst – de aardbeien en frambozen worden nu wat overstemd door kersen – maar wordt gevolgd door wat aardse toetsen. Doet wat aan de herfst denken. Hij offreert alvast meer diepgang dan de neus beloofde, dus da’s goed.

De afdronk is kruidig warm en lekker lang met het typische zoete randje dat je van een portovat mag verwachten.

Interessante en lekkere BenRiach, waarbij vooral in de afdronk het portovat duidelijk te proeven valt. Voor de zoetekauwen onder ons. Hij is nog te vinden en zal je zo’n 80 EUR kosten.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-12-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).