Distilleerderij: Hwayo
Regio: Zuid-Korea
Fles: Hwayo Soju 41
Kleur: clear
ABV: 41%

Warm

Soju is voor Korea wat sake is voor Japan en vodka voor Rusland. Het is dus niet bepaald complex, maar drinkt vlotjes weg, maar tegelijkertijd is het best lekker. Meestal gestookt van rijst, kan het ook gerust van aardappel, gerst of tarwe gedistilleerd zijn. Het wordt traditioneel gebotteld tussen de 20 en 45% ABV (maar er zijn ook ‘afwijkingen’). In mijn glas zit de Hwayo – wat Nobel Vuur betekent – op 41%. Hoewel soju al sinds de 13e eeuw wordt gemaakt, is Hwayo nog maar sinds 2003 bezig. Het speciale aan deze Hwayo 41 is het feit dat hij 3 maanden rijpte op ongi, de typische potten uit klei. Je kan soju, net als saké, zowel warm als koud genieten.

Koud

Aha! Deze is op de geur alvast een pak interessanter. Waar de ‘25’ amper iets prijsgaf op de neus, offreert deze ‘41’ wat meloen, rijst en iets van zacht gekookt ei en iets floraal.

Deze heeft een relatief stevige body en is best romig, hoewel de smaak relatief neutraal blijft. Snoepgoed, meringue, galiameloen en gekookte rijst.

De afdronk is middellang, zoet en aangenaam. Da’s leuk en onverwacht.

Warm

Eens opgewarmd is dit een heerlijke neus. Fruitpap, meringue, meloen, mandarijn, baby-adem, framboos, geuzebier en gekookte rijst. Boeiend. Uitstekend. Nooit eerder geroken.

Romig, rond, rijk. Echt lekker zoet en interessant, hoewel hij wederom het niveau van de neus niet haalt op de tong. Maar dit is wel lekker en clean.

De afdronk is verrassend lang en houdt een mooi midden tussen zoet en droog.

Ik ken absoluut niks van soju. Maar echt niks, hé! Maar warm vind ik dit spul echt wel te genieten. Dankjewel Benny VDB om mij kennis te laten maken met dit goedje.

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).