Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Soju: Hwayo Soju 41

Tasting Notes Posted on 09/12/2021 16:06

Distilleerderij: Hwayo
Regio: Zuid-Korea
Fles: Hwayo Soju 41
Kleur: clear
ABV: 41%

Warm

Soju is voor Korea wat sake is voor Japan en vodka voor Rusland. Het is dus niet bepaald complex, maar drinkt vlotjes weg, maar tegelijkertijd is het best lekker. Meestal gestookt van rijst, kan het ook gerust van aardappel, gerst of tarwe gedistilleerd zijn. Het wordt traditioneel gebotteld tussen de 20 en 45% ABV (maar er zijn ook ‘afwijkingen’). In mijn glas zit de Hwayo – wat Nobel Vuur betekent – op 41%. Hoewel soju al sinds de 13e eeuw wordt gemaakt, is Hwayo nog maar sinds 2003 bezig. Het speciale aan deze Hwayo 41 is het feit dat hij 3 maanden rijpte op ongi, de typische potten uit klei. Je kan soju, net als saké, zowel warm als koud genieten.

Koud

Aha! Deze is op de geur alvast een pak interessanter. Waar de ‘25’ amper iets prijsgaf op de neus, offreert deze ‘41’ wat meloen, rijst en iets van zacht gekookt ei en iets floraal.

Deze heeft een relatief stevige body en is best romig, hoewel de smaak relatief neutraal blijft. Snoepgoed, meringue, galiameloen en gekookte rijst.

De afdronk is middellang, zoet en aangenaam. Da’s leuk en onverwacht.

Warm

Eens opgewarmd is dit een heerlijke neus. Fruitpap, meringue, meloen, mandarijn, baby-adem, framboos, geuzebier en gekookte rijst. Boeiend. Uitstekend. Nooit eerder geroken.

Romig, rond, rijk. Echt lekker zoet en interessant, hoewel hij wederom het niveau van de neus niet haalt op de tong. Maar dit is wel lekker en clean.

De afdronk is verrassend lang en houdt een mooi midden tussen zoet en droog.

Ik ken absoluut niks van soju. Maar echt niks, hé! Maar warm vind ik dit spul echt wel te genieten. Dankjewel Benny VDB om mij kennis te laten maken met dit goedje.

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Soju: Hwayo Soju 25

Tasting Notes Posted on 09/12/2021 07:05

Distilleerderij: Hwayo
Regio: Zuid-Korea
Fles: Hwayo Soju 25
Kleur: clear
ABV: 25%

Nobel Vuur

Soju? Wat is dat nou weer? Wel, deze Koreaanse borrel wordt – net als sake in Japan – gedistilleerd van (voornamelijk) rijst. Het drankje bestaat al sinds de 13e eeuw en nog steeds is het één van de populairste dranken in Korea. Een volwassen Koreaan drink jaarlijks zo’n 100 flessen Soju. Het alcoholpercentage zit meestal tussen de 20 en 45%. In mijn glas zit nu de Hwayo op 25%. Hwayo is afkomstige van Hwa, wat vuur betekent en Yo, wat nobel betekent. Nobel Vuur, dus. Je kan hem zowel koud als warm drinken. Dat gaan we dan ook doen.

Koud

Ik beken dat het op de neus een beetje eenvoudig is. Lijkt me dat ik enkel wat rijst en meloen ruik en daarnaast iets wat ik niet anders kan omschrijven als snoepgoed. Guimauve en meringue. Zoet en toegankelijk, maar absoluut geen explosie van geuren.

De body is bijzonder licht, zeg gerust waterachtig. En wederom erg weinig smaak, hoewel het geheel wel bijzonder clean is. Ik moet wederom aan wat snoepgoed denken. En aan rijst – wat wellicht tussen mijn oren zit, wetende dat dit van rijst wordt gestookt. Met een alcoholpercentage van slechts 25% drinkt het ook gevaarlijk vlot weg.

Van een finish is er amper sprake. Het is weg voor je er erg in hebt.

Warm

Ooh, warm is dit veel rijker op de neus. Rijst, marsepein, rotsen, meloen, guimauve, meringue, hint van bladerdeeg en kersen. Dit is wel heel erg aangenaam.

Hij blijft helaas waterachtig, maar toch is dit boeiend en erg makkelijk drinkbaar. Maar naast rijst krijg ik nu helaas weinig meer. Lijkt wel of ik het water drink waarin ik net mijn rijst gekookt heb.

Ook warm kunnen we hier niet echt van een finish spreken. Kort en weinig zeggend.

Doe ik het verkeerd? Dit heeft erg, erg weinig om het lijf. Enkel warm werd het iets of wat boeiend op de neus, maar voor de rest… Met dank aan mijn gabber Benny VDB voor de samples.

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).