Distilleerderij: Hwayo
Regio: Zuid-Korea
Fles: Hwayo Soju 25
Kleur: clear
ABV: 25%

Nobel Vuur

Soju? Wat is dat nou weer? Wel, deze Koreaanse borrel wordt – net als sake in Japan – gedistilleerd van (voornamelijk) rijst. Het drankje bestaat al sinds de 13e eeuw en nog steeds is het één van de populairste dranken in Korea. Een volwassen Koreaan drink jaarlijks zo’n 100 flessen Soju. Het alcoholpercentage zit meestal tussen de 20 en 45%. In mijn glas zit nu de Hwayo op 25%. Hwayo is afkomstige van Hwa, wat vuur betekent en Yo, wat nobel betekent. Nobel Vuur, dus. Je kan hem zowel koud als warm drinken. Dat gaan we dan ook doen.

Koud

Ik beken dat het op de neus een beetje eenvoudig is. Lijkt me dat ik enkel wat rijst en meloen ruik en daarnaast iets wat ik niet anders kan omschrijven als snoepgoed. Guimauve en meringue. Zoet en toegankelijk, maar absoluut geen explosie van geuren.

De body is bijzonder licht, zeg gerust waterachtig. En wederom erg weinig smaak, hoewel het geheel wel bijzonder clean is. Ik moet wederom aan wat snoepgoed denken. En aan rijst – wat wellicht tussen mijn oren zit, wetende dat dit van rijst wordt gestookt. Met een alcoholpercentage van slechts 25% drinkt het ook gevaarlijk vlot weg.

Van een finish is er amper sprake. Het is weg voor je er erg in hebt.

Warm

Ooh, warm is dit veel rijker op de neus. Rijst, marsepein, rotsen, meloen, guimauve, meringue, hint van bladerdeeg en kersen. Dit is wel heel erg aangenaam.

Hij blijft helaas waterachtig, maar toch is dit boeiend en erg makkelijk drinkbaar. Maar naast rijst krijg ik nu helaas weinig meer. Lijkt wel of ik het water drink waarin ik net mijn rijst gekookt heb.

Ook warm kunnen we hier niet echt van een finish spreken. Kort en weinig zeggend.

Doe ik het verkeerd? Dit heeft erg, erg weinig om het lijf. Enkel warm werd het iets of wat boeiend op de neus, maar voor de rest… Met dank aan mijn gabber Benny VDB voor de samples.

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).