Bottelaar: Elixir Distillers
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: A Speyside Distillery 10 Year Old 2010/2020, Sherry Casks, Parcel No. 4
Kleur: mahonie
ABV: 48.%

Easter Elchies

Elixir Distillers is de naam van het bedrijf waaronder Sukhinder Singh van The Whisky Exchange zelf malts bottelt. Vorig jaar verscheen deze ‘A Speyside Distillery’ op de markt, waarin de oorsprong van de malt angstvallig geheim wordt gehouden. Het blijkt een vatting van drie vaten te zijn.

Heerlijk zoete neus op rozijnen, gekonfijte pruimen, pecannoten, rode bessenjam en abrikozendeeg. Ik ben geteleporteerd naar Easter Elchies.

Dat wordt perfect voortgezet in de mond, maar met een goede kruidigheid in de mix. Denk aan zwarte peper, munt, kruidnagel en kaneel. Drop ook. Het fruit evolueert van pruimen naar eerder vers rood fruit zoals bessen en aardbeien en keert dan terug naar acaciahoning en gezouten karamel. Heerlijk! En ja, ik ben nog steeds op dezelfde bestemming.

Lekker lang, warm, kruidig en donkerzoet op de afdronk.

Als dat geen Macallan is, eet ik mijn sokken op. Met dank aan Tom van Buds & Barrels voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).