Bottelaar: King Cask
Regio: Schotland
Fles: MacRothes 11 Year Old 2009/2020 Blended Malt, King Cask, 1st fill Oloroso Sherry Butt, 468 bts
Kleur: koper
ABV: 61.4%

Glencallan

King Cask is een nieuwe Nederlandse bottelaar – gestart in 2020 – en deze MacRothes is, zoals de naam al doet vermoeden, een blended malt bestaande uit Macallan en Glenrothes. Ik kreeg een  sample van mijn goede vriend Gunther en moest het blind proeven. Ik heb mijn proefnotities niet veranderd nadat ik ze met Gunther had gedeeld en hij vertelde me wat het was na het lezen van mijn notities. From the hip!

Zoete, enigszins onaangename neus op babyadem na de fruitpap. Doet denken aan dessertwijn. Een beetje wasachtig. Citrusvruchten en vijgen met een vleugje donker bier. Na een paar minuten ademen mengen toetsen van noten zich met de eik met iets van vers gezaagd hout en de korst van gerijpte kaas. Een beetje vreemd, maar aangenaam genoeg en vooral fascinerend. Er is hier immers veel aan de hand.

Naar smaak is het bitterzoet met een zure noot. Relatief hoog alcoholgehalte, naar mijn mening, omdat het een schop tegen de tanden is en de  speekselklieren in overdrive gaan. Licht rottende sinaasappels (geen off-note!), vijgen, sultanas, appelmoes en brandewijn. Druivenpitten en triple sec.

De afdronk gaat heel lang mee, is licht kruidig maar vooral weer fruitig zoet.

Speciaal geval, zeker weten. Maar ik vind dit leuk. Vertel eens, Gunther, wat is dit? Wat hij niet veel later deed en me liet begrijpen dat het deze – inderdaad alcoholrijke – blended malt was.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).