Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

MacRothes 11 Year Old 2009 King Cask

Tasting Notes Posted on 02/12/2021 17:29

Bottelaar: King Cask
Regio: Schotland
Fles: MacRothes 11 Year Old 2009/2020 Blended Malt, King Cask, 1st fill Oloroso Sherry Butt, 468 bts
Kleur: koper
ABV: 61.4%

Glencallan

King Cask is een nieuwe Nederlandse bottelaar – gestart in 2020 – en deze MacRothes is, zoals de naam al doet vermoeden, een blended malt bestaande uit Macallan en Glenrothes. Ik kreeg een  sample van mijn goede vriend Gunther en moest het blind proeven. Ik heb mijn proefnotities niet veranderd nadat ik ze met Gunther had gedeeld en hij vertelde me wat het was na het lezen van mijn notities. From the hip!

Zoete, enigszins onaangename neus op babyadem na de fruitpap. Doet denken aan dessertwijn. Een beetje wasachtig. Citrusvruchten en vijgen met een vleugje donker bier. Na een paar minuten ademen mengen toetsen van noten zich met de eik met iets van vers gezaagd hout en de korst van gerijpte kaas. Een beetje vreemd, maar aangenaam genoeg en vooral fascinerend. Er is hier immers veel aan de hand.

Naar smaak is het bitterzoet met een zure noot. Relatief hoog alcoholgehalte, naar mijn mening, omdat het een schop tegen de tanden is en de  speekselklieren in overdrive gaan. Licht rottende sinaasappels (geen off-note!), vijgen, sultanas, appelmoes en brandewijn. Druivenpitten en triple sec.

De afdronk gaat heel lang mee, is licht kruidig maar vooral weer fruitig zoet.

Speciaal geval, zeker weten. Maar ik vind dit leuk. Vertel eens, Gunther, wat is dit? Wat hij niet veel later deed en me liet begrijpen dat het deze – inderdaad alcoholrijke – blended malt was.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Copper Fox Rye Spirit

Tasting Notes Posted on 02/12/2021 06:28

Distilleerderij: Copper Fox Distillery
Regio: USA
Fles: Copper Fox Rye Spirit Barrel Kit, 3 months
Kleur: brons
ABV: ca. 62%

Kanelbullar

Rick Wasmund, de eigenaar van Copper Fox, liep 6 weken stage bij Bowmore op Islay voordat hij terugkeerde naar Sperryville, Virginia om daar zijn distilleerderij te vestigen. Hij is actief sinds 2005. In 2015 kocht hij zelfs een tweede vestiging in Williamsburg – ook in Virginia – voor een tweede distilleerderij. Copper Fox is de enige distilleerderij in de Verenigde Staten die zijn graan klaarmaakt voor gebruik via de eigen moutvloer. Ze distilleren in potstills en maken clear spirits, een botanische gin, single malt en rogge. De whisky rijpt minstens 12 maanden, maar Wasmund voegt ook een zak houtsnippers toe – iets wat in Schotland niet mogelijk is – om het rijpingsproces te versnellen. Ze verkopen ook een Barrel Kit – zowel Wasmund’s Single Malt Spirit als Copper Fox Rye Spirit – die een klein eiken vat van 2 liter en twee flessen spirit bevat, waarmee je vervolgens zelf aan de slag kunt. Gunther V, een goede vriend, kocht zo’n roggekit en kwam na 3 maanden met dit sample aanzetten.

Kruidige neus met veel geroosterd eikenhout – nou ja,het is natuurlijk een heel klein vat– en bakkerskruiden met kaneel op kop. Hint van ahornsiroop en een enkele verloren gelopen rozijn. Maar het hout domineert, zoveel is duidelijk. Na het toevoegen van een flinke scheut water – ik schat verdund tot ongeveer 45 à 50% ABV – wordt hij zachter en ronder en maakt het hout plaats voor  kanelbullar en rozijnenbrood.

Boem! Dat is een trap tegen je tanden. Het alcoholgehalte liegt niet. En de kruidigheid is enorm. Grof brood, jam van dadels en een workshop vol met allerlei houten planken. De tannine maakt het zeer scherp en droog. Vreemd genoeg verliest hij een deel van zijn zoetheid als ik er water aan toevoeg. Hij vlakt een beetje af. Ik heb er misschien te veel water aan toegevoegd.

Warm en zeer pittig, maar tegelijkertijd zeer droge afdronk. Verdund stelt de afdronk een beetje teleur.

Een leuk experiment, maar niet makkelijk. Gunther vertelde me dat zijn vers geroosterde vat  gemakkelijk de helft van de spirit absorbeerde en na drie maanden was er nauwelijks een halve liter over in zijn vat. Maar… de andere kant van de medaille is natuurlijk dat hij nu een geïmpregneerd vat heeft om opnieuw mee te experimenteren met andere vloeistof. Dus ik verwacht binnenkort een nieuw sample te krijgen (hint, hint).

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).