Distilleerderij: Copper Fox Distillery
Regio: USA
Fles: Copper Fox Rye Spirit Barrel Kit, 3 months
Kleur: brons
ABV: ca. 62%

Kanelbullar

Rick Wasmund, de eigenaar van Copper Fox, liep 6 weken stage bij Bowmore op Islay voordat hij terugkeerde naar Sperryville, Virginia om daar zijn distilleerderij te vestigen. Hij is actief sinds 2005. In 2015 kocht hij zelfs een tweede vestiging in Williamsburg – ook in Virginia – voor een tweede distilleerderij. Copper Fox is de enige distilleerderij in de Verenigde Staten die zijn graan klaarmaakt voor gebruik via de eigen moutvloer. Ze distilleren in potstills en maken clear spirits, een botanische gin, single malt en rogge. De whisky rijpt minstens 12 maanden, maar Wasmund voegt ook een zak houtsnippers toe – iets wat in Schotland niet mogelijk is – om het rijpingsproces te versnellen. Ze verkopen ook een Barrel Kit – zowel Wasmund’s Single Malt Spirit als Copper Fox Rye Spirit – die een klein eiken vat van 2 liter en twee flessen spirit bevat, waarmee je vervolgens zelf aan de slag kunt. Gunther V, een goede vriend, kocht zo’n roggekit en kwam na 3 maanden met dit sample aanzetten.

Kruidige neus met veel geroosterd eikenhout – nou ja,het is natuurlijk een heel klein vat– en bakkerskruiden met kaneel op kop. Hint van ahornsiroop en een enkele verloren gelopen rozijn. Maar het hout domineert, zoveel is duidelijk. Na het toevoegen van een flinke scheut water – ik schat verdund tot ongeveer 45 à 50% ABV – wordt hij zachter en ronder en maakt het hout plaats voor  kanelbullar en rozijnenbrood.

Boem! Dat is een trap tegen je tanden. Het alcoholgehalte liegt niet. En de kruidigheid is enorm. Grof brood, jam van dadels en een workshop vol met allerlei houten planken. De tannine maakt het zeer scherp en droog. Vreemd genoeg verliest hij een deel van zijn zoetheid als ik er water aan toevoeg. Hij vlakt een beetje af. Ik heb er misschien te veel water aan toegevoegd.

Warm en zeer pittig, maar tegelijkertijd zeer droge afdronk. Verdund stelt de afdronk een beetje teleur.

Een leuk experiment, maar niet makkelijk. Gunther vertelde me dat zijn vers geroosterde vat  gemakkelijk de helft van de spirit absorbeerde en na drie maanden was er nauwelijks een halve liter over in zijn vat. Maar… de andere kant van de medaille is natuurlijk dat hij nu een geïmpregneerd vat heeft om opnieuw mee te experimenteren met andere vloeistof. Dus ik verwacht binnenkort een nieuw sample te krijgen (hint, hint).

Geproefd door Mark Dermul op 27-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).