Voor zover ik weet is dit boek van master blender Richard Paterson (& Gavin D Smith) uit 2008 enkel in het Engels verkrijgbaar. Maar laat dat u er niet van weerhouden het ter hand te nemen. Ik genoot van elke bladzijde.

Dit is de inhoudstafel:

1. Raw Spirit – The Birth of a Blender
2. Maturation Begins
3. The Spirit of Campbeltown – Glen Scotia
4. A Blender in the Making
5. The Spirit of the Highlands – Dalmore & Fettercairn
6. The Master Blender
7. The Art of Whisky Blending
8. The Spirit of the Islands – Jura
9. Going for Gold – Fully Matured

Richard vertelt niet alleen hoe hij de whiskybusiness is ingerold, maar ook hoe hij van office boy uitgroeide tot één van de meest gerespecteerde master blenders vandaag de dag in de industrie actief. Hij geeft ook een unieke blik achter de schermen van de business van weleer tot de business van vandaag, met extra aandacht – of wat had u gedacht – voor het bedrijf waar hij al dertig jaar werkzaam is: Whyte & Mackay.

Het meest tot de verbeelding sprekende hoofdstuk is natuurlijk het zevende, waarin hij een tipje van de sluier oplicht over de creatie van een blend. Zijn vergelijking met een jong koppel – van hofmakerij tot huwelijk (of scheiding!) – is verfrissend en grappig.

Ook Dalmore en Isle of Jura (mijn vriend Glenn, the Jura Man, zal tevreden zijn) worden zeer uitgebreid besproken. Richard Paterson steekt zijn voorliefde voor deze twee niet onder stoelen of banken (dat hoeft natuurlijk niet te verbazen als je weet dat deze twee distilleerderijen, net als Fettercairn, eigendom zijn van zijn werkgever uit Glasgow).

De subtitel is eigenlijk zeer treffend: ‘The Passionate Revelations of a Scotch Whisky Master Blender’.

Het boek is bij Amazon (maar af en toe ook via eBay) verkrijgbaar. Uitgegeven bij Neil Publishing onder ISBN 978-1903238677. Een tweedehandsexemplaar kan je al voor minder dan 20 EUR vastkrijgen.

De moeite!