Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 33 Year Old 1973/2006, The Whisky Fair, Bourbon Hogshead,  281 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48%

Betere Helft

Ons rijtje Ledaig afsluiten doen we in stijl, met deze 33-jarige uit het geboortejaar van mijn Betere Helft. Deze malt proefde ik eerder al in goed gezelschap met Michiel Wigman en Jeroen Koetsier tijdens één van hun geweldige tastings. Ik hield nog wat aan de kant om hem nog eens van naderbij te kunnen proeven. Ik heb het me niet beklaagd.

De neus is fenomenaal en lekker old school. Flink fruitig op mirabellen en mandarijn, aangevuld met een takje munt, terwijl er wat funky toetsen verschijnen als van ecoline en bubblegum. Flink wat assen ook. De turf is subtiel, maar wel duidelijk vertegenwoordigd. En ik ontdek deze geuren allemaal terwijl ik in een koeienstal sta. Geweldig, hoor.

Hij is erg scherp op de tong. Flink gepeperd. Verre van een doetje, hoor. Bloedappelsien, peper, zoethout, appels, mosterdzaad en woodsmoke – en niet noodzakelijk in die volgorde. Verrassend zoet vanaf de tweede slok. Wat kinine en bittere eik rondden het geheel af.

In de middellange afdronk krijg ik nog meer appelsien en koude assen.

Erg complexe en absoluut zalige Ledaig. Wellicht de beste die ik al proefde.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).