Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 13 Year Old 2004/2017 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Affiniteit

Ik kreeg onlangs de mogelijkheid om niet minder dan negen Ledaig uit de Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail op een rijtje te zetten, allemaal gestookt tussen 1990 en 2004 en gebotteld tussen 2011 en 2017. Die kans liet ik niet aan mij voorbijgaan. Ik zet ze lekker head-to-head. Dit is de Ledaig 2004 die in 2017 gebotteld werd. Hij rijpte op Refill Bourbon Barrels. Merk op dat G&M hem steeds jonger begint te bottelen. We begonnen met 18-jarige uit 1990 en deze uit 2004 wordt al op 13-jarige leeftijd gebotteld. Sign of the times?

Deze neus is opnieuw erg zoet op flink wat vanille en wit fruit, maar tegelijkertijd krijg is wat citroensorbet, een mooie rokerige toets – maar niet in your face – en een mooi zilt puntje op de achtergrond. Een beetje snoeperig toch. En weer zo’n toets van stallen op de boerderij. Hoewel ik dit kan appreciëren, heb ik mijn Ledaig toch graag iets vuiler, als u begrijpt wat ik bedoel.

Hij is erg zacht, maar tegelijkertijd ook flink romig en rokerig. Ontbijtgranen met zoetstof, digestieve koekjes en vanille, maar ook flink wat zoetzure turf en iets van oestersap. We gaan er nog geraken.

De afdronk is middellang met vooral zoete rook en romige toetsen.

We zijn er net niet geraakt. Desalniettemin bevestigt deze Ledaig toch wederom mijn affiniteit met deze malt.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).