Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 15 Year Old 2000/2015 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Drie-Traps-Raket

Ik kreeg onlangs de mogelijkheid om niet minder dan negen Ledaig uit de Connoisseurs Choice van Gordon & Macphail op een rijtje te zetten, allemaal gestookt tussen 1990 en 2004 en gebotteld tussen 2011 en 2017. Die kans liet ik niet aan mij voorbijgaan. Ik zet ze lekker head-to-head. Dit is de Ledaig 2000 die in 2015 gebotteld werd. Deze rijpte op Refill Sherry & Bourbon Casks.

Okay, da’s dan weer heel wat anders op de neus dan de Amerikaanse eik of de sherryvaten. Het is de combinatie die voor deze aangename toetsen van roomboter, fruitpap en hazelnoten zorgt. De rook is hierdoor wel wat in de verdrukking. Blind had ik die Isle of Jura genoemd.

Zijdezacht op de tong, meer zoet dan iets anders en van rook is hier nog amper sprake. Wat citrus en toffee, kastanjes en noten. De rook verschijnt midpalate dan toch en er komt ook een flink zilte toets op zetten. Hij wordt bij de tweede slok stukken beter en bij de derde zelfs erg goed! Een drie-traps-raket, zeg maar.

De afdronk is eerder lang, op lichte rook en flink was vettige assen. Heerlijk.

Heerlijke vatting. En ik denk dat deze op vatsterkte een echte bom zou geweest zijn.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).