Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Crown Single Grain Islay Quarter Cask Finish, Cask #134-01, b. 2021, 50cl, 241 bts
Kleur: goud
ABV: 60.0%

Islay

Crown Spirits, een nieuwe Belgische bottelaar uit Brugge, heeft in 2021 drie single grains op de markt gebracht, telkens een single cask op vatsterkte en telkens op de erg jonge leeftijd van 43 maanden – waarvan de eerste 30 maanden op een klassiek first fill bourbonvat en dan een finish van 13 maanden op een speciaal vat, in dit geval een Islay Quarter Cask. 241 flesjes werden uitgebracht op een vatsterkte van 60.0%. Het distillaat werd gestookt door Filip Braeckman van de gelijknamige distilleerderij in Oudenaarde.

Hola! Da’s een excellente neus! Kokosnoot, vanille, witte chocolade, gezouten popcorn, honing, groene tuinkruiden en witte peper. En het geheel zit gewikkeld in een zacht rokerig jasje, natuurlijk. Erg uitnodigend.

Prima mondgevoel met een stevige prikkel van het alcoholpercentage. Flink gepeperd bij aankomst, maar eens je speekselklieren de brand wat gedoofd hebben verschijnt er opnieuw flink wat rook (die wordt echt groots!) en dan een panoplie aan wit fruit, vanille en kokosnoot. Een mooi zoetje verschijnt wat hem een ietwat snoeperig kantje geeft. Erg, erg goed.

De afdronk begint erg rokerig, wordt dan even erg zoet op popcorn met karamel en flink wat kokosnoot wat duidelijk maakt dat we hier met een graanwhisky te maken heeft.

Ja, wat een topper, zeg! Daar kan menig Scotch een puntje aan zuigen. Ware het niet dat deze 75 EUR kost voor een flesje van 50cl, ik haalde hem in huis. Da’s niet goedkoop, toch? Maar als je bankrekening het aankan, haal hem dan zeker in huis.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).