Distilleerderij: Braeckman Distillers
Regio: België
Fles: Crown Single Grain Margaux Red Wine Cask Finish, Cask #134-03, b. 2021, 50cl, 56 bts
Kleur: amber
ABV: 58.9%

Wijn

Crown Spirits, een nieuwe Belgische bottelaar uit Brugge, heeft in 2021 drie single grains op de markt gebracht, telkens een single cask op vatsterkte en telkens op de erg jonge leeftijd van 43 maanden – waarvan de eerste 30 maanden op een klassiek first fill bourbonvat en dan een finish van 13 maanden op een speciaal vat, in dit geval een Margaux rode wijnvat. Slechts 56 flesjes werden uitgebracht op een vatsterkte van 58.9%. Het distillaat werd gestookt door Filip Braeckman van de gelijknamige distilleerderij in Oudenaarde.

Erg mooie neus op roggebrood met aardbeienconfituur, grenenhout en groene tuinkruiden. Een hint van kokosvlees op de achtergrond. Een toets van aceton schemert door maar stoort vreemd genoeg niet. Integendeel. Het geeft deze grain een lift. Leuk!

Mooi olieachtig en ondanks de stevige aankomst verbrandt hij de smaakpapillen helemaal niet. Nu wordt het snel erg duidelijk dat dit grain whisky is, want naast aceton nu ook wat houtlijm en flink wat kokosnoot. Het rode fruit explodeert op de tong en wordt vergezeld van een stevige kruidigheid in de vorm van kaneel en kruidnagel. Dit is erg lekker!

De afdronk is bijzonder lang, erg kruidig en snoeperig zoet op het sterfbed.

Wat een leuke grain – en dan nog van eigen bodem ook.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).