Distilleerderij: Deanston
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Deanston 9 Year Old 2009/2018 Old Train Line, Jack Wiebers Whisky World, bourbon cask #21b, 294 bts
Kleur: goud
ABV: 59.6%

Bijt

Old Train Line is een reeks onafhankelijke bottelingen van Jack Wiebers, een Duits bottelaar. In een vorig leven was Jack Wieber nog agent voor Michael Jackson, de popster. Ik vind de labels van deze reeks echt de moeite. Maar het gaat natuurlijk om de inhoud, in dit geval een jonge Deanston die op een bourbonvat rijpte gedurende 9 jaar.

De neus start eerder gesloten en heeft wat handwarmte nodig. Honing en wat wit fruit worden omfloerst door een zachte toets van bijenwas, iets metaalachtig en groene druiven, maar tegelijkertijd offreert hij tevens een lichte off-note in de vorm van vaaswater. Hij kan de jonge leeftijd niet verbergen.

Hij is nogal scherp en erg peperig op de tong. In die zin is het een prima verderzetting van de neus, maar de alcohol is niet 100% geïntegreerd. Dit spul bijt echt. De bijenwas keert weer, de honing eveneens en het witte fruit is nu duidelijk van de gekonfijte soort met flink wat suiker er over heen. Wat hooi verschijnt op de achtergrond. Hij wordt vanaf de tweede slok, nadat je speekselklieren in overdrive gegaan zijn, erg zoet en kruidig.

De afdronk is lang, maar biedt niks nieuws. Hij sterft een licht bittere dood.

Deze Deanston is okay-ish. De off-note op de neus keerde gelukkig niet weer op smaak of in de afdronk. Gezien de jonge leeftijd van deze malt valt dat allemaal nog wel mee. Dankjewel, Manny.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).