Distilleerderij: Deanston
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Deanston 13 Year Old 2007/2020, Signatory for Belgium & Luxembourg, First fill sherry butt #900143, 851 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46.0%

Sherry & Honing

Ik kijk er zelf van op dat dit nog maar de 19e Deanston is die ik proef. Het is een botteling van Signatory voor de Belgische en Luxemburgse markt. Niet minder dan 851 flessen konden van dit first fill sherry butt getrokken worden, wat vooral te danken is aan het feit dat hij werd gebotteld op 46%. Mooi kleurtje, dat is zeker. Ik kreeg een fles te pakken via Stef van restaurant De Cluysenaer.

Nou, dit is een erg elegante neus op gekonfijte appelsien, lederen kaft van oude boeken, karamel, gedroogde perzik en hazelnoten. Hint van walnoten en zachte houtkruiden. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit niet lekker vindt ruiken.

Hoewel hij enerzijds flink zoet is op appelsien, rozijnen, perzik en honing, vertoont hij anderzijds mooie toetsen van leder en zelfs een beetje zout. De sherry is erg uitgesproken, maar deze Deanston kan er prima tegen.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde: gekonfijte appelsienen, sherry en honing. Gekonfijte gember op het sterfbed.

Een beetje een allemansvriend, zeker, maar dat maakt deze Deanston niet minder mooi. Prima botteling, als u het mij vraagt. Bedankt, Stef!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).