Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Original
Kleur: sherry
ABV: 40%

Ideaal aperitief

Toen ik deze middag ging lunchen met mijn collega’s, kreeg ik de kans deze Ierse whiskey uit te proberen. Het waren misschien niet de ideale omstandigheden, want er hingen duidelijke eetgeuren in de lucht, maar toch wou ik eens proeven. Als aperitief, uiteraard.

Ik vroeg twee vingers, geen ijs en ging aan het werk.

De neus is een mix van citroen en kruiden met een lichte vanille-toets, zoals we die bij de meeste Ierse dram tegenkomen. De smaak was heel licht, wat te wijten is aan het feit dat deze ‘douw’ (want dat is de betekenis van Dew) drie maal werd gedistilleerd – zoals gebruikelijk in Ierland – en daarna op eiken vaten werd gerijpt. Hij was bijzonder zacht en daarom zeer geschikt als aperitief. De body is een beetje olieachtig met een tikkeltje citrus.

Hij heeft een zachte, maar te korte afdronk.

Niet zo speciaal, maar toch een goede whisky voor dagelijks gebruik. Dames zullen deze ook makkelijk verteren.

Ik moet daar wel meteen aan toevoegen, dat dit geen single malt whisky is, maar een goeie blend, die vooral in Frankrijk populair blijkt. Daar wordt hij overigens tout l’amour genoemd.

Score : 65

geproefd door Mark Dermul op 08-10-2009