Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ardbeg Distillery

Distilleerderijen Posted on 29/10/2009 15:25

Ardbeg Distillery
Port Ellen
Islay
PA42 7EA
UK
Tel +44 1496 302244
www.ardbeg.com

Sommige van de meest geturfde (peated) whisky’s worden bij Ardbeg gemaakt. Ze worden door vele connoisseurs bejubeld als de beste whisky’s ter wereld.

De distilleerderij bevindt zich op het kleine maar zeer productieve eiland Islay. Alhoewel bij Ardbeg maar één miljoen liter whisky per jaar wordt geproduceerd, hebben ze een hele resem bottelingen op de markt. Ardbeg wordt omwille van zijn unieke marketingstrategie – waarvan de website een overduidelijk bewijs vormt – aanzien als één van de meest innoverende distilleerderijen ter wereld. Naast de dram kan je in de shop ook een heleboel leuke gadgets krijgen zoals sjaals, dassen, manchetknopen, USB-sticks en diets meer.

Ardbeg werd opgericht in 1815, herhaaldelijk gesloten, maar toch steeds weer heropend door nieuwe eigenaars. De eerste sluiting was een ‘mothballing’, wat betekent dat ze niet ontmanteld werd, maar dat de productie werd stilgelegd. De installatie bleef dus intact, klaar om heropgestart te worden. De productie werd toen heropgestart in 1989 en voorraad van 1990 kan nog steeds in bepaalde releases gevonden worden.

Van juli 1996 tot juni 1997 was Ardbeg opnieuw stilgelegd, maar werd toen overgenomen dor Glenmorangie PLC, die mits een investering van 1,4 miljoen pond de distilleerderij opnieuw klaarstoomde voor productie. Glenmorangie PLC werd niet veel later overgenomen door drankengigant Moët Hennesy (ondermeer bekend van champagne en cognac). Door het succes sindsdien heeft Ardbeg flink moeten uitbreiden en enkele opslagplaatsen moeten bijbouwen op het eiland. Voor het eerst in de geschiedenis van Ardbeg wordt nu alle voorraad op het eiland zelf bewaard. Daarvoor werden heel wat Ardbeg-vaten opgeslagen op het Schotse vasteland omwille van plaatsgebrek.

De whisky van Ardbeg werd in 2008 en 2009 bekroond tot Whisky of the Year. Hun gamma bestaat uit Ardbeg 10 year old, de Blasda (de uitzonderlijke niet-rokerige met zijn 8ppm), de Uigeadail (cask strength), de Corryvreckan en de Supernova om er maar een paar te noemen, naast nog minimaal 50 andere flessen…Stel je even voor… (Mark Dermul)

Whivie!Wie? Posted on 29/10/2009 14:17

De categorie Whivie!Wie? is bedoeld om je even voor te stellen. Dit is natuurlijk volledig vrijblijvend. Maak gewoon een nieuw bericht aan in deze categorie.

Je schrijft zoveel of zo weinig als je zelf wil.

Laat ik even het goede voorbeeld geven.

Naam: Mark Dermul (°1970)
Locatie: Gent, België
Favoriete whisky: Auchentoshan

De wereld van whisky is relatief nieuw voor me. Ik proef/drink nog maar 5 jaar en ben pas sinds een paar maanden intensief met het levenswater bezig.

Heel wat van mijn vrienden en kennissen zitten in een soortgelijke situatie, waardoor het idee ontstond om iets voor hen te doen. Whivie! is daarvan het resultaat.

Ik ben nog in volle ontwikkeling – smaakgewijs bedoel ik dan – en nog niet helemaal klaar voor de bijzonder rokerige dram. Maar de zachtere Lowlands, alsook de Ierse whiskey, gaan er alvast vlotjes in.

Ik hoop met Whivie! een site in het leven te roepen die een thuis zal kunnen worden voor zowel beginners als geoefende proevers en dat we op die manier van elkaars ervaringen kunnen leren.

Zodoende hoop ik op termijn zelf enkele tastings te kunnen organiseren en wie weet zelfs een eigen botteling in de niet eens zo verre toekomst.

Welkom aan alle… euh… Whivieanen? Whiviers? Whi… ja, laat ons het gewoon Whivies noemen!

Slainte!

MarkRegistreren op WhivieBlog

Lees dit eerst! Posted on 29/10/2009 12:03

Wil jij ook berichten kunnen plaatsen (er van uit gegaan dat ze natuurlijk relevant zijn voor de Whivies), registreer je dan voor WhivieNews via de website.

Dan krijg je van ons een uitnodiging met paswoord zodat je kan inloggen op de WhivieBlog, berichten en reacties kan plaatsen en zelfs vrienden uitnodigen.

Klik hier om je in te schrijven op WhivieNews en je paswoord voor WhivieBlog te ontvangen.

We kijken alvast uit naar je schrijfsels.

We vragen enkel dat je een aantal spelregels in acht neemt:

1) uw schrijfsel zoveel mogelijk in (correct) Nederlands (een spelling checker kan wonderen doen).

2) ze hebben een toegevoegde waarde voor whiskyliefhebbers.

3) ze zijn geen schaamteloze reclame, dus niet-commerciëel van aard (met uitzondering van aankondigingen van onze sponsors, natuurlijk). Wenst u ook uw commerciële berichten hier te plaatsen, contacteer ons dan voor de voorwaarden.

4) u toont respect voor de andere Whivies (wat niet wil zeggen dat u het niet oneens mag zijn of geen eigen mening mag hebben, maar schelden helpt niemand en zal resulteren in banning)

Ziezo, ’t is al!

Slainte!Glenkinchie 12 Year Old

Tasting Notes Posted on 29/10/2009 08:52

Distilleerderij: Glenkinchie
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: 12 year old
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Turf van het lowland

Dit is een Lowland, maar toch ook een buitenbeentje. Want hoewel de neus heel zoet is met honing en vers gesneden gras, zit er een stevige turftoets in.

De smaak bevat veel bloemen, alsook citrus, honing en overrijp fruit.

De finish is medium van lengte met heel wat alcohol en zoetigheid, maar het zijn vooral de kruiden die overheersen.

Ik dronk deze dram tijdens een diner van pasta en scampi in lichte currysaus. Het ging verassend goed samen. Desalniettemin blijft het een ‘doordeweekse’ whisky.

Score : 62

geproefd door Mark Dermul op 09-10-2009Tullamore Dew – Original

Tasting Notes Posted on 29/10/2009 08:51

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Original
Kleur: sherry
ABV: 40%

Ideaal aperitief

Toen ik deze middag ging lunchen met mijn collega’s, kreeg ik de kans deze Ierse whiskey uit te proberen. Het waren misschien niet de ideale omstandigheden, want er hingen duidelijke eetgeuren in de lucht, maar toch wou ik eens proeven. Als aperitief, uiteraard.

Ik vroeg twee vingers, geen ijs en ging aan het werk.

De neus is een mix van citroen en kruiden met een lichte vanille-toets, zoals we die bij de meeste Ierse dram tegenkomen. De smaak was heel licht, wat te wijten is aan het feit dat deze ‘douw’ (want dat is de betekenis van Dew) drie maal werd gedistilleerd – zoals gebruikelijk in Ierland – en daarna op eiken vaten werd gerijpt. Hij was bijzonder zacht en daarom zeer geschikt als aperitief. De body is een beetje olieachtig met een tikkeltje citrus.

Hij heeft een zachte, maar te korte afdronk.

Niet zo speciaal, maar toch een goede whisky voor dagelijks gebruik. Dames zullen deze ook makkelijk verteren.

Ik moet daar wel meteen aan toevoegen, dat dit geen single malt whisky is, maar een goeie blend, die vooral in Frankrijk populair blijkt. Daar wordt hij overigens tout l’amour genoemd.

Score : 65

geproefd door Mark Dermul op 08-10-2009Goldlys Owners Reserve

Tasting Notes Posted on 29/10/2009 08:43

Distilleerderij: Filliers
Regio: Belgie
Fles: Owners Reserve
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Schoenmaker, blijf bij je leest

Dit is een Belgische whisky, die niet zo gek lang geleden op de markt kwam. Het ‘double still’ predikaat op het label wijst op het speciale ‘dubbele productieproces’ van Goldlys (wat overigens de Engelse vertaling is van Gouden Leie, maar dit terzijde).

En hoewel ik graag chauvinist zou zijn, is deze Belgische whisky een grote teleurstelling voor me. Dit was meer jenever dan whisky – wat niet hoeft te verbazen uiteraard, de stoker is Filliers uit Deinze. Volgens mij kunnen ze beter bij hun – overigens zeer goede – jenever blijven.

Niet echt geslaagd. Ik ben dan ook niet van plan – tenzij iemand het mij aanbiedt – de 10-jarige te proberen.

Weggegooid geld (gelukkig kocht ik geen fles, maar slechts een tumbler in mijn favoriete whiskyrestaurant).

Score : 23

geproefd door Mark Dermul op 07-10-2009