Ardbeg Distillery
Port Ellen
Islay
PA42 7EA
UK
Tel +44 1496 302244
www.ardbeg.com

Sommige van de meest geturfde (peated) whisky’s worden bij Ardbeg gemaakt. Ze worden door vele connoisseurs bejubeld als de beste whisky’s ter wereld.

De distilleerderij bevindt zich op het kleine maar zeer productieve eiland Islay. Alhoewel bij Ardbeg maar één miljoen liter whisky per jaar wordt geproduceerd, hebben ze een hele resem bottelingen op de markt. Ardbeg wordt omwille van zijn unieke marketingstrategie – waarvan de website een overduidelijk bewijs vormt – aanzien als één van de meest innoverende distilleerderijen ter wereld. Naast de dram kan je in de shop ook een heleboel leuke gadgets krijgen zoals sjaals, dassen, manchetknopen, USB-sticks en diets meer.

Ardbeg werd opgericht in 1815, herhaaldelijk gesloten, maar toch steeds weer heropend door nieuwe eigenaars. De eerste sluiting was een ‘mothballing’, wat betekent dat ze niet ontmanteld werd, maar dat de productie werd stilgelegd. De installatie bleef dus intact, klaar om heropgestart te worden. De productie werd toen heropgestart in 1989 en voorraad van 1990 kan nog steeds in bepaalde releases gevonden worden.

Van juli 1996 tot juni 1997 was Ardbeg opnieuw stilgelegd, maar werd toen overgenomen dor Glenmorangie PLC, die mits een investering van 1,4 miljoen pond de distilleerderij opnieuw klaarstoomde voor productie. Glenmorangie PLC werd niet veel later overgenomen door drankengigant Moët Hennesy (ondermeer bekend van champagne en cognac). Door het succes sindsdien heeft Ardbeg flink moeten uitbreiden en enkele opslagplaatsen moeten bijbouwen op het eiland. Voor het eerst in de geschiedenis van Ardbeg wordt nu alle voorraad op het eiland zelf bewaard. Daarvoor werden heel wat Ardbeg-vaten opgeslagen op het Schotse vasteland omwille van plaatsgebrek.

De whisky van Ardbeg werd in 2008 en 2009 bekroond tot Whisky of the Year. Hun gamma bestaat uit Ardbeg 10 year old, de Blasda (de uitzonderlijke niet-rokerige met zijn 8ppm), de Uigeadail (cask strength), de Corryvreckan en de Supernova om er maar een paar te noemen, naast nog minimaal 50 andere flessen…