Ook dit doosje (ISBN 978-90-8989-120-4) stond op mijn verlanglijstje voor de afgelopen kerst, maar belandde uiteindelijk niet onder de boom. Geen nood: de locale bibliotheek brengt steevast redding.

OK, in de bib krijg je de luxueuze doos met Glencairn glas er niet bij, maar daar gaat het mij ook niet om. Het gaat me om de boekjes. Dat zijn er drie:

· Malt Whisky (ISBN 978-90-8989-153-2)

· Blended Whisky (ISBN 978-90-8989-152-5)

· Proeven van Schotland (ISBN 978-90-8989-154-9)

De boekjes zijn elk van de hand van de Nederlandse whisky-autoriteit Hans Offringa, die met zijn kenmerkende stijl (vlot leesbaar met de nodige woordspelingen en kwinkslagen, dus) heel informatief uit de hoek komt. De leek gaat hier na 1,5 uur (want elk boekje lees je vlotjes op 30 minuten uit) heel wat kennis opdoen en zijn blik op de wondere wereld van de gouden drank enorm verruimen. Het is een must voor elke novice.

Voor de meer beslagen whiskyproever zal het boekje wellicht niet diep genoeg graven, maar dat is volgens mij dan ook niet de doelgroep. Als er al mintpuntjes te bedenken zijn, dan is dat het feit dat er bij de veelvuldige, bijzonder fraaie foto’s van Gijs Dragt geen enkele uitleg staat. Zo kan je als leek de prachtige pagodes van Dalwhinnie niet meteen plaatsen. Ook andere locaties en details van distilleerderijen worden in alle pracht getoond, maar niet benoemd. Jammer.

Maar als je weet dat je deze box voor zo’n 30 EUR op de kop kan tikken (herdruk wordt dit jaar verwacht), dan is dat een ideaal geschenkidee voor die vriend(in) die je al langer in je avontuur wou meeslepen.