Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a’bunadh Batch 26, OB 2009
Kleur: brons
ABV: 60.6%

Mon Chéri

Toen ik enkele maanden geleden mijn tasting notes van alweer een batch van de Aberlour a’bunadh publiceerde, liet mijn goeie vriend Benny VDB me weten dat hij nog een fles open had van batch #26 en of ik interesse had in een sample. Geeft een koe melk, Benny? Niet veel later belandde het sample op mijn buro. Deze Batch #26 werd al in 2009 op de markt gebracht en als je daarvan vandaag nog een fles zou willen kopen, moet je op zo’n 300 EUR rekenen. Ik prijs me gelukkig. Het is de 14e a’bunadh die ik proef.

Donkerzoete neus op Mon Chéri bonbons, gedroogd fruit, origine chocolade, vanille en… euh… nagellak? Bloedappelsienen, rozijnen, abrikozen en gekonfijte perzik. Na enkele minuten ademen wordt hij zelfs verrassend helder, als u begrijpt wat ik bedoel. Een absoluut heerlijke neus.

Op de tong laat de alcohol zich uiteraard meteen voelen. Da’s even naar adem happen, maar toch is water toevoegen niet noodzakelijk. Bitterzoet bij de eerste slok op pompelmoes, vanille en sultanas. Houtkruiden zorgen voor warmte en een licht drogend effect. Maar hij blijft juicy genoeg om het interessant te maken, hoewel een bitterheid van jewelste om de hoek loert. Kersen komen groots opzetten. Ja, daar is ook de chocolade weer. Vandaar mijn associatie met Mon Chéri.

De afdronk is het toppunt! Lang, warm zonder bitterheid maar met een snoeperige zoetheid. Blijft lang plakken en offreert nog meer kersen en wat kaneel en chili pepers. Heerlijk!

Yep, dit is één van die absoluut geweldige smaakbommen uit de a’bunadh reeks. Merci, Benny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).