Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Arran 21 Year Old 1996 Old Particular Douglas Laing

Tasting Notes Posted on 22/08/2021 16:48

Distilleerderij: Isle of Arran
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Arran 21 Year Old 1996/2018 Old Particular, Douglas Laing, Refill Barrel #DL12357, 544 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.0%

Citroensorbet

Enkele jaren geleden bottelde Douglas Laing deze Arran single malt in hun befaamde Old Particular reeks. Deze keer wel op vatsterkte, nl. 52%. Ik kreeg het sample toegestuurd door mijn brother in drams Manny uit Zoetermeer. Waarvoor dank!

Eerder lichte neus op citroensorbet, vanille en toffee. Gras en groene tuinkruiden, maar tegelijkertijd een scherp randje.

Lekker olieachtig en zoet op de tong. Vooral het citrusfruit keert weer, aangevuld met vanille en zelfs een hint van gezouten karamel. Prima sterkte, hoor. De alcohol geeft hem flink wat bite, maar niet over the top. Dit is lekker.

De afdronk is middellang, verrassend kruidig en warm, alsook helder en fris. Flink wat eik op het sterfbed – eerlijk is eerlijk.

Leuke, ietwat klassieke Arran met een zilte twist op smaak. Thx, Manny!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Aberlour a’bunadh Batch 26

Tasting Notes Posted on 22/08/2021 07:47

Distilleerderij: Aberlour
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Aberlour a’bunadh Batch 26, OB 2009
Kleur: brons
ABV: 60.6%

Mon Chéri

Toen ik enkele maanden geleden mijn tasting notes van alweer een batch van de Aberlour a’bunadh publiceerde, liet mijn goeie vriend Benny VDB me weten dat hij nog een fles open had van batch #26 en of ik interesse had in een sample. Geeft een koe melk, Benny? Niet veel later belandde het sample op mijn buro. Deze Batch #26 werd al in 2009 op de markt gebracht en als je daarvan vandaag nog een fles zou willen kopen, moet je op zo’n 300 EUR rekenen. Ik prijs me gelukkig. Het is de 14e a’bunadh die ik proef.

Donkerzoete neus op Mon Chéri bonbons, gedroogd fruit, origine chocolade, vanille en… euh… nagellak? Bloedappelsienen, rozijnen, abrikozen en gekonfijte perzik. Na enkele minuten ademen wordt hij zelfs verrassend helder, als u begrijpt wat ik bedoel. Een absoluut heerlijke neus.

Op de tong laat de alcohol zich uiteraard meteen voelen. Da’s even naar adem happen, maar toch is water toevoegen niet noodzakelijk. Bitterzoet bij de eerste slok op pompelmoes, vanille en sultanas. Houtkruiden zorgen voor warmte en een licht drogend effect. Maar hij blijft juicy genoeg om het interessant te maken, hoewel een bitterheid van jewelste om de hoek loert. Kersen komen groots opzetten. Ja, daar is ook de chocolade weer. Vandaar mijn associatie met Mon Chéri.

De afdronk is het toppunt! Lang, warm zonder bitterheid maar met een snoeperige zoetheid. Blijft lang plakken en offreert nog meer kersen en wat kaneel en chili pepers. Heerlijk!

Yep, dit is één van die absoluut geweldige smaakbommen uit de a’bunadh reeks. Merci, Benny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).