Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 16 Year Old 1996/2013 Blackadder Raw Cask, Sherry Butt #8782, 528 bts
Kleur: koper
ABV: 58.6%

Klepper

Deze Raw Cask-botteling van Blackadder is al wat ouder, maar dankzij mijn gabber Manny uit Nederland kon ik hem toch aan de lippen zetten. Het betreft een Clynelish gestookt in 1996 en gerijpt op een sherryvat. Na 16 jaar leverde hij nog 528 flessen op vatsterkte op, in dit geval nog een heuse 58.6%. En ja, er zitten weer zo’n zwarte kruimeltjes in… het is immers een Raw Cask release.

De neus is relatief alcoholisch, maar eens je daar voorbij geraakt, krijg je mooie toetsen van blauwe druiven, overrijpe rode appels, kruisbessen, gekonfijte appelsien, okkernoten en donkere honing. Hint van chocolade en iets van natte aarde. Ik vind dit gewoonweg geweldig.

Hij komt stevig binnen, maar wel lekker waxy zoals je van Clynelish mag verwachten. Wat is dat mooi zeg. Rozijnen, appelsienen, kruisbessen, amandelschaafsel, okkernoten en verse vijg. Hier is echt van alles aan de gang. En terwijl ik me wederom wentel in plezier omwille de heerlijke sherrytoetsen in combinatie met de geweldige waxy whisky, ben ik niet totaal ongevoelig voor de lichte toetsen van sulfer als van een pas afgestreken lucifer. Maar ik laat het niet aan mijn hart komen. Dit is erg lekker.

De afdronk begint eerst snoeperig (abrikozen en ananas) en lekker pikant, wordt dan plots erg droog.

Weer een klepper, Manny. Hartelijk dank!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).