Distilleerderij: Eaglesburn
Regio: Nederland
Fles: Eaglesburn 3 Year Old 2017/2021 Double Wood, Cask #12, 20cl
Kleur: goud
ABV: 47%

Kinky Fruitsalade

Eaglesburn, de Nederlandse micro-distilleerderij, bestiert door de immer sympathieke Bart Joosten, heeft een Double Wood uitgebracht. Deze whisky, gestookt op 13 oktober 2017, rijpte op een  ex-bourbon vat en kreeg dan nog een finish in virgin oak. Zoals Bart dat steeds doet, bottelde hij hem op 47% in flesjes van 20cl – in dit geval op 27 april 2021.

Op de neus is de virgin oak onmiddellijk waarneembaar en maakt van deze malt een flink gekruide fruitsalade. Appels, ananas en zelfs de hint van kiwi. Dan snoeperig op Haribo beertjes, gekonfijte appelsien en chocoladeschaafsel, maar tegelijkertijd kruidig op nootmuskaat en kaneel met een hint van drop (anijs, zeg maar). Tot slot nog een hint van speculaas en grenenhout. Mooi is dat!

Oh, ja, lekker pikant bij aankomst met bittere eik, kruidnagel, nootmuskaat en zelfs wat saffraan, onmiddellijk gevolgd door gezouten karamel, appelsienmarmelade en florale honing. Prima body en sterkte.

De afdronk is lang op bitterzoet fruit (pompelmoes, mandarijn) en warme kruiden.

Ah, wat blijft Bart dat toch goed doen. En goed hout gebruiken. Verkrijgbaar voor 35 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).