Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Oban 2005 Distillers Edition, OB 2019
Kleur: amber
ABV: 43%

Overrijp Fruit

Telkens ik op restaurant de Oban 14 op het schap zie staan – wat niet zo vaak gebeurt, moet ik zeggen – bestel ik mij een glas. Die klassieke, maritieme malt stelt me namelijk nooit teleur. Daarom dat ik ook deze Distillers Edition met veel gusto aan de lippen zet en benieuwd ben naar de invloed van die tweede rijping, in dit geval een Montilla Fino sherryvat.

In tegenstelling tot wat ik zou verwachten, is het typisch maritieme karakter van deze Oban op de neus helemaal ingepakt in de zoete toetsen van het sherryvat. Overrijp fruit (perzik, banaan, kersen en kruisbessen) overheersen en slechts een subtiel zilt randje verraadt zijn afkomst.

Zacht op de tong en bijna verstoken van kruiden. Slechts een hint van zoethout, koriander en nootmuskaat. Dat geeft het zoete fruit alle vrijheid om zich te tonen. Het evolueert van overrijp en sappig naar gekonfijt en gedroogd.

De finish is de verrassing. Deze is pittig gekruid met flink wat woodsmoke en duur lekker lang.

Het typische DNA van Oban laat zich hier pas in de afdronk ontdekken. Maar wat een lekker malt is dit toch.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).