Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Oban 2005 Distillers Edition

Tasting Notes Posted on 04/08/2021 17:13

Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Oban 2005 Distillers Edition, OB 2019
Kleur: amber
ABV: 43%

Overrijp Fruit

Telkens ik op restaurant de Oban 14 op het schap zie staan – wat niet zo vaak gebeurt, moet ik zeggen – bestel ik mij een glas. Die klassieke, maritieme malt stelt me namelijk nooit teleur. Daarom dat ik ook deze Distillers Edition met veel gusto aan de lippen zet en benieuwd ben naar de invloed van die tweede rijping, in dit geval een Montilla Fino sherryvat.

In tegenstelling tot wat ik zou verwachten, is het typisch maritieme karakter van deze Oban op de neus helemaal ingepakt in de zoete toetsen van het sherryvat. Overrijp fruit (perzik, banaan, kersen en kruisbessen) overheersen en slechts een subtiel zilt randje verraadt zijn afkomst.

Zacht op de tong en bijna verstoken van kruiden. Slechts een hint van zoethout, koriander en nootmuskaat. Dat geeft het zoete fruit alle vrijheid om zich te tonen. Het evolueert van overrijp en sappig naar gekonfijt en gedroogd.

De finish is de verrassing. Deze is pittig gekruid met flink wat woodsmoke en duur lekker lang.

Het typische DNA van Oban laat zich hier pas in de afdronk ontdekken. Maar wat een lekker malt is dit toch.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Oban 1998 Distillers Edition

Tasting Notes Posted on 04/08/2021 07:12

Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Oban 1998 Distillers Edition, OB 2013
Kleur: amber
ABV: 43%

De Beste

Oban is één van Schotland’s oudste distilleerderijen – opgericht in 1794 – maar tevens één van de kleinste met een output van ocharme 650.000 liter per jaar. Dat heeft alles met de locatie te maken, die er voor zorgt dat er geen uitbreidingsmogelijkheden zijn. Dat betekent tevens dat er maar een erg beperkte core range bestaat: de klassieke 14 Year Old, de in 2015 gelanceerde NAS-expressie Little Bay en deze Distillers Edition. Bij Oban betekent dit een tweede rijping op Montilla Fino sherryvaten. Dit is een al wat oudere editie, gestookt in 1998 en gebotteld in 2013.

Deze neus is absoluut geweldig! Het klassieke, maritieme karakter van Oban, met een subtiel ziltje, wordt hier helemaal ingepakt door zoete toetsen van zowel overrijp fruit als van snoep. Perzik, bloedappelsien, gebakken appels, kandijsuiker en gummi kersen.  Zachte hint van eik met wat kruiden, alsook een toets van hazelnoot.

Olieachtig en zijdezacht op de tong. Van kruiden is hier amper sprake. Maar des te meer zoetigheid van het fruit. Perzik, appelsien, ananas en zelfs een hint van banaan. Pas vanaf de tweede slok krijg ik ook wat warmte als van kruidnagel en nootmuskaat, zoethout en zelfs een zwart pepertje. Erg, erg mooi.

De afdronk is lang, donkerzoet, pittig, warm… gezouten karamel op het sterfbed. Heerlijk.

Veruit de beste en meest complexe van de Oban Distiller Editions die ik al proefde.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).