Distilleerderij: Oban
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Oban 1998 Distillers Edition, OB 2013
Kleur: amber
ABV: 43%

De Beste

Oban is één van Schotland’s oudste distilleerderijen – opgericht in 1794 – maar tevens één van de kleinste met een output van ocharme 650.000 liter per jaar. Dat heeft alles met de locatie te maken, die er voor zorgt dat er geen uitbreidingsmogelijkheden zijn. Dat betekent tevens dat er maar een erg beperkte core range bestaat: de klassieke 14 Year Old, de in 2015 gelanceerde NAS-expressie Little Bay en deze Distillers Edition. Bij Oban betekent dit een tweede rijping op Montilla Fino sherryvaten. Dit is een al wat oudere editie, gestookt in 1998 en gebotteld in 2013.

Deze neus is absoluut geweldig! Het klassieke, maritieme karakter van Oban, met een subtiel ziltje, wordt hier helemaal ingepakt door zoete toetsen van zowel overrijp fruit als van snoep. Perzik, bloedappelsien, gebakken appels, kandijsuiker en gummi kersen.  Zachte hint van eik met wat kruiden, alsook een toets van hazelnoot.

Olieachtig en zijdezacht op de tong. Van kruiden is hier amper sprake. Maar des te meer zoetigheid van het fruit. Perzik, appelsien, ananas en zelfs een hint van banaan. Pas vanaf de tweede slok krijg ik ook wat warmte als van kruidnagel en nootmuskaat, zoethout en zelfs een zwart pepertje. Erg, erg mooi.

De afdronk is lang, donkerzoet, pittig, warm… gezouten karamel op het sterfbed. Heerlijk.

Veruit de beste en meest complexe van de Oban Distiller Editions die ik al proefde.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).