Distilleerderij: Cragganmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cragganmore 2007 Distillers Edition, OB 2019
Kleur: amber
ABV: 40%

Porto

Van Cragganmore is er helemaal niet zo veel single malt op de markt. De core range bestaat uit de klassieke 14-jarige en deze jaarlijks wederkerende Distillers Edition. Maar afgezien van een aantal speciale releases zijn we dan wel uitgepraat. Dat heeft alles te maken met het feit dat het overgrote deel in ’s wereld best verkochte blend verdwijnt: Johnnie Walker (met name in de Green Label). Iets wat nog minder geweten is, is dat Cragganmore effectief een licht geturfde malt gebruikt! Jawel, da’s geen flauwekul. Deze Distillers Edition, gestookt in 2007 en gebotteld in 2019, kreeg zijn tweede rijping op portovaten.

Uitstekende neus op gedroogd geel fruit, een handjevol hazelnoten, marsepein, zoetzure kiwi en het sap van jonge twijgen. Vanillepudding. Een hint van rook die hem complexiteit en diepte geeft. Ik ben hier echt wel over te spreken, hoor.

De body is aan de lichte kant. Het gedroogde fruit keert onmiddellijk weer en wordt aangevuld met iets van aardbeien en frambozen, zwarte thee, zoete moutsuikers en wederom dat prachtig streepje rook. Dat is echt wel van de gebruikte turf, hoe minimaal ook. Erg lekker.

De afdronk mocht iets langer, wat mij betreft. Maar mooi is die wel.

Weer zo’n ondergewaardeerde, miskende malt. Blij dat ik hier af en toe toch eens bij stil blijf staan. Weet dat een flesje van dit lekker spul slechts 55 EUR kost. Daar kan je deze toch niet voor laten staan?

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).