Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac : Asta Maurice Lot 73

Tasting Notes Posted on 02/08/2021 17:15

Bottelaar: Asta Maurice
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Vallein-Tercinier Lot 73 – 47 carat, AMF003, 150 bts
Kleur: mahonie
ABV: 48.4%

Summum van Equilibrium

Moh, how, seg! We hebben nog maar een maand of drie geleden die heerlijke cognac Lot 68 van Asta Maurice geproefd en hier is hij al met de opvolger. Dit keer Lot 73, dus 47 jaar lang gerijpt en van deze weten we dat hij uit de kelders van Vallein-Tercinier uit Chermignac komt. Daar heb ik niets dan goeie ervaringen mee, dus ik denk dat we weer gebeiteld zitten voor een heerlijk proevertje. Trouwens, 1973 is het geboortejaar van Dearly Beloved, dus die fles moet gewoon in huis, daar is geen ontsnappen aan.

Zalige neus op Christmas cake, tabak, kaneel en gekonfijte gember. Iets van zomerbloesems en anijs. Potloodslijpsel en kamfer. Evolueert langzaam naar tropisch fruit. Sigarenkistje, oude porto en cederhout. George en Louis knikken goedkeurend. Dit hadden zij ook graag meegemaakt.

Sexy body. Olieachtig en succulent. Mierzoet op rozijnen, abrikozen en wat citrusfruit, maar anderzijds een karrenvracht aan houtkruiden, eucalyptus, kamfer en anijs. Tabaksbladeren. Rancio. Likeur van bittere appelsienen, maar dan met wat notenolie erdoorheen. Licht bittertje, maar vergis u niet; dit is niet zomaar in balans, dit is het summum van equilibrium.

De afdronk duurt een eeuwigheid, is bitterzoet en geweldig bevredigend. Een handjevol geroosterde noten op het sterfbed.

Crazy Bert Strikes Again. Een fles kost je zo’n 280 EUR. Niet twijfelen, leg hem desnoods onder je kerstboom. You’ll thank me later.

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cragganmore 2007 Distillers Edition

Tasting Notes Posted on 02/08/2021 07:10

Distilleerderij: Cragganmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cragganmore 2007 Distillers Edition, OB 2019
Kleur: amber
ABV: 40%

Porto

Van Cragganmore is er helemaal niet zo veel single malt op de markt. De core range bestaat uit de klassieke 14-jarige en deze jaarlijks wederkerende Distillers Edition. Maar afgezien van een aantal speciale releases zijn we dan wel uitgepraat. Dat heeft alles te maken met het feit dat het overgrote deel in ’s wereld best verkochte blend verdwijnt: Johnnie Walker (met name in de Green Label). Iets wat nog minder geweten is, is dat Cragganmore effectief een licht geturfde malt gebruikt! Jawel, da’s geen flauwekul. Deze Distillers Edition, gestookt in 2007 en gebotteld in 2019, kreeg zijn tweede rijping op portovaten.

Uitstekende neus op gedroogd geel fruit, een handjevol hazelnoten, marsepein, zoetzure kiwi en het sap van jonge twijgen. Vanillepudding. Een hint van rook die hem complexiteit en diepte geeft. Ik ben hier echt wel over te spreken, hoor.

De body is aan de lichte kant. Het gedroogde fruit keert onmiddellijk weer en wordt aangevuld met iets van aardbeien en frambozen, zwarte thee, zoete moutsuikers en wederom dat prachtig streepje rook. Dat is echt wel van de gebruikte turf, hoe minimaal ook. Erg lekker.

De afdronk mocht iets langer, wat mij betreft. Maar mooi is die wel.

Weer zo’n ondergewaardeerde, miskende malt. Blij dat ik hier af en toe toch eens bij stil blijf staan. Weet dat een flesje van dit lekker spul slechts 55 EUR kost. Daar kan je deze toch niet voor laten staan?

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).