Bottelaar: Asta Maurice
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Vallein-Tercinier Lot 73 – 47 carat, AMF003, 150 bts
Kleur: mahonie
ABV: 48.4%

Summum van Equilibrium

Moh, how, seg! We hebben nog maar een maand of drie geleden die heerlijke cognac Lot 68 van Asta Maurice geproefd en hier is hij al met de opvolger. Dit keer Lot 73, dus 47 jaar lang gerijpt en van deze weten we dat hij uit de kelders van Vallein-Tercinier uit Chermignac komt. Daar heb ik niets dan goeie ervaringen mee, dus ik denk dat we weer gebeiteld zitten voor een heerlijk proevertje. Trouwens, 1973 is het geboortejaar van Dearly Beloved, dus die fles moet gewoon in huis, daar is geen ontsnappen aan.

Zalige neus op Christmas cake, tabak, kaneel en gekonfijte gember. Iets van zomerbloesems en anijs. Potloodslijpsel en kamfer. Evolueert langzaam naar tropisch fruit. Sigarenkistje, oude porto en cederhout. George en Louis knikken goedkeurend. Dit hadden zij ook graag meegemaakt.

Sexy body. Olieachtig en succulent. Mierzoet op rozijnen, abrikozen en wat citrusfruit, maar anderzijds een karrenvracht aan houtkruiden, eucalyptus, kamfer en anijs. Tabaksbladeren. Rancio. Likeur van bittere appelsienen, maar dan met wat notenolie erdoorheen. Licht bittertje, maar vergis u niet; dit is niet zomaar in balans, dit is het summum van equilibrium.

De afdronk duurt een eeuwigheid, is bitterzoet en geweldig bevredigend. Een handjevol geroosterde noten op het sterfbed.

Crazy Bert Strikes Again. Een fles kost je zo’n 280 EUR. Niet twijfelen, leg hem desnoods onder je kerstboom. You’ll thank me later.

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).