Distilleerderij: Dalwhinnie
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalwhinnie 2002 Distillers Edition, OB 2017
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Gentle

Dalwhinnie wordt ook wel eens ‘The Gentle Spirit’ genoemd – staat alvast ook op het neklabel van de klassieke 15-jarige – maar deze Distillers Edition wordt bovendien nog eens ‘verzacht’ (als dat het goede woord is) doordat hij een tweede rijping kreeg op oloroso sherryvaten. Dit is een expressie die enkele jaren geleden op de markt kwam, namelijk in 2017. Ik zet hem head-to-head met de release uit 2019.

De neus verraadt onmiddellijk de invloed van de sherry door mooie, zachte, ronde, fruitige toetsen toe te voegen aan het klassieke profiel. Geel steenfruit, vooral. Perzik, abrikoos, mango. Noem dit gerust licht tropisch. Een flinke dosis honing en wat amandelen maken het compleet. Maar ‘gentle’ is inderdaad het sleutelwoord.

Hij is lekker vettig in de mond. De zoetigheid van de neus wordt hier aangevuld met wat zachte kruiden. Denk nootmuskaat, kruidnagel en een beetje kinine. Het fruit evolueert richting gekonfijte versie. Doet wat aan vergeten fruitthee denken, met een licht drogend effect.

In de middellange afdronk krijg ik nog wat appelsienlikeur en koffiebonbons.

Een mooie after-dinner dram, die wat ondergewaardeerd is volgens mij. Dankjewel, Pat!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).