Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 24 Year Old 1992/2017, Cadenhead for Bresser & Timmer, Bourbon Hogshead, 150 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48.9%

Onder Controle

Deze Laddie uit de Single Cask serie van Cadenhead werd speciaal voor de Nederlandse importeur Bresser & Timmer gebotteld. Ondertussen is hij natuurlijk nergens meer te krijgen, maar ik kon via een bevriend whiskyliefhebber met een open fles toch een sample bemachtigen.

Romige neus op perzik, appels, hazelnoten en rijpe meloen. Een moutig hart als van graankoekjes, maar met een mooie kruidigheid van het hout. Wat houtschaafsel, vanille en nootmuskaat. Een florale hint waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar wel mooi. Zalige neus.

Zijdezacht op de tong. Bittere appelsienen, perzik, noten en passievrucht komen eerst, onmiddellijk gevolgd door flink wat eik die met zijn kruiden deze malt gewicht en warmte geeft, maar wel flirt met houterigheid.

In de afdronk – die middellang is – krijg ik opnieuw vanille en wit fruit – maar wordt de bitterheid erg duidelijk en dominant. Gelukkig blijft één en ander prima onder controle.

Mooie Laddie die wellicht net op tijd gebotteld werd. Ook dat is een kunst, natuurlijk.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).